Elkerülték, vagy csak elnapolták az MSZP szétesését?

2009.07.07. 07:36 Módosítva: 2009.07.07. 12:07
A hétvégén az MSZP-ben rivalizáló fiatalok és öregek tűzszünetet kötöttek, de a pártot vezető testület kibővítése után újabb harcok kezdődhetnek. A kampányfőnöki posztra öregek és fiatalok egyaránt vágynak. További nagy kérdés, hogy mire vágyik Szili Katalin.

„Két székely beszélget. Azt mondja az egyik: hallottad, hogy Áron temetése nem szerdán lesz, hanem hétfőn? Mire a másik: miért, meggyógyult?” Ezzel a viccel összegezte egyik forrásunk az MSZP szombati kongresszusán történteket. Azaz hiába tettek látszólag pontot a küldöttek az úgynevezett „öregek” és úgynevezett „fiatalok” küzdelmének végére, az MSZP szétesessél fenyegető belharcát valójában csak a november végére, december elejére tervezett tisztújító kongresszusig, legfeljebb az országgyűlési választásokig napolták el.

A többség véleménye szerint inkább 2010 tavaszáig fagyasztották be a belharcot, ugyanis a hivatalos nyilatkozatok szerint most valódi fegyvernyugvás jött létre az öregek és a fiatalok között. Az eddig folyamatosan a kompromisszumot hangoztató Lendvai Ildikó ismét elkezdett erős pártelnökként viselkedni, és deklarálta, hogy amíg nincs kész a kormányprogram, és nincs miniszterelnök-jelölt, addig megkérdőjelezhetetlenül ő a párt első embere.

Kitért a személyi kérdések elől a kongresszus

Pedig a kongresszus nem szentesítette a két tábor alkuját, legalábbis nem úgy, ahogy várták. Az alku lényege az volt, hogy – zömmel a fiatalok embereivel – kibővítik a pártot a választásokig kormányzó országos választási bizottságot (ovb), és gyakorlatilag a fiatalok állíthatnak majd miniszterelnök-jelöltet. Lendvai tartotta is magát a megállapodáshoz, és elnöki beszédéban kimondta, hogy Botka László szegedi polgármestert, Boldvai László Nógrád megyei elnököt, Burány Sándor budapesti elnököt, Ficsor Ádám titokminisztert és Molnár Csaba MEH-minisztert kellene beemelni az ovb-be. Vagyis a fiatalokhoz sorolt politikusokat.

Csakhogy az alapszabály-bizottság keresztbe verte ezt a szándékot, jelezve, hogy az ovb felduzzasztásának joga csak a választmányt illeti meg, és ennak a testületnek a dolga azt is eldönteni, hogy kiket delegál az ovb-be. Úgyhogy a kongresszus csak arra utasította a választmányt, hogy bővítse ki az ovb-t, de azt nem határozták meg, hogy miként. Így nincs arra formális garancia, hogy a tervezett alku szerint, a Lendvai által említett embreket választják majd meg új tagokank.

A pozitív gondolkodásúak szerint csak formaságról van szó, azaz a választmány a pártelnök névsorához igazodva beemeli majd az öt embert az ovb-be. A szkeptikusok viszont úgy vélik, hogy lesznek még harcok addig, amíg összeül a választmány. Azt senki sem kétli, hogy Botka és Boldvai besétál az ovb-be, Burányról, Ficsorról és Molnárról azonban kevésbé biztosak. Burányt ugyanis sokan úgy könyvelik el, mint aki Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest képviselné a testületben, és többen is úgy vélik, hogy a fiatalok motorjának számító Hagyónak személyesen kellene bemennie a pártot irányító testületbe.

Az ovb-ben nem érnek véget a csaták

Molnárral és Ficsorral más a helyzet. Többen úgy kalkulálnak, hogy a választmány inkább az öregekhez húz, és nem biztos, hogy egyszerre két, Gyurcsány-emberként elkönyvelt politikust is delegálna az ovb-be. E logika mentén egyébként a Győr-Moson-Soporn megyei elnök és MEH-miniszter lévén Molnár jobban be van ágyazva a pártba, ezért esélyesebb.

Lehetséges, hogy ha az említettek be is kerülnek az ovb-be, akkor ott lehet majd torzsalkodás. A kiegyezésnek van ugyanis egy olyan kitétele, amely szerint az ovb-tagok a tisztújításon legfeljebb elnökségi helyekre pályáznak, de elnökhelyettesi, alelnöki pozícióra nem (az elnökre ez a kitétel nem vonatkozik). Azaz ha valaki meg akarja őrizni pártbéli erejét, akkor az ovb-ben kell fontos feladatot kapnia, még akkor is, ha az ovb fő alakjainak januárban ki kell jönniük a kormányból.

A legfontosabb ovb-s feladatok közé tartozik a kampányfőnöki poszt, és információink szerint többen is pályáznak erre a tisztségre. Úgy tudjuk, hogy szívesen jelentkezne erre a feladatra a fiatalok közül Molnár és Ficsor, az öregek közül Szekeres Imre. (a hivatalos verzió szerint Ficsornak és Molnárnak nincsenek ilyen ambíciói.)

Itt a Szili, hol a Szili

Van még egy nyitott kérdés az ovb körül. A kongresszuson Szili Katalin bejelentette, hogy leköszön a házelnökségről, és inkább a baloldalt építi, a baloldali programot népszerűsít. Sokan úgy értelmezték akkor, hogy ezt nyilván az ovb-ben teszi meg, de a Lendvai beterjesztette bővítési listán Szili nincs ott. Tehát vagy pártelnöknek, vagy miniszterelnök-jelöltnek aspirál (e két pozícióval automatikusan bekerülne az ovb-be.) Lendvai arról is beszélt, hogy ajánlott ovb-tagságot Szilinek is, aki azonban azt nem fogadhatta el, ugyanis pont a baranyai küldöttcsoport szerint (ide tartozik a házelnök) nincs szükség az ovb felduzzasztására.

Ám most, hogy a bővítést elfogadta a kongresszus, Lendvai újra felajánl egy ovb-helyet Szilinek. A dolgok jelenlegi állása szerint erre a házelnök most sem tart igényt, és inkább egyfajta pozíció nélküli nagykövete szeretne lenni a baloldalnak az országban.