Fodor Gábor lemond képviselői mandátumáról

2009.07.10. 12:06 Módosítva: 2009.07.10. 14:32
Az SZDSZ bukott elnöke ősszel távozik a parlamentből. Indoklása szerint a párt új elnöke a saját köréhez tartozó embernek adhatja majd mandátumát. Fodor Kókát is kritizálta, szerinte a frakcióvezető akadályozza az SZDSZ több testületének működését.

Fodor Gábor az őszi ülésszak kezdetével lemond képviselői mandátumáról. Ezt maga az SZDSZ volt elnöke jelentette pénteken Budapesten.

Fodor azért mond le mandátumáról, hogy lehetőséget adjon az SZDSZ új elnökének arra, hogy a mandátumát egy hozzá közel álló, a nézeteit osztó új képviselőnek adja. "Ne kerüljön olyan helyzetbe, amilyenbe én kerültem, hogy a parlamenti frakció gyakorlatilag ellehetetleníti azt a politikát, amit én elnökként szerettem volna végigvinni" - mondta Fodor Gábor.

D NOE20090710003

Kitért arra is, hogy felháborodva nézi azt a folyamatot, amely az elmúlt hetekben kibontakozott a párton belül. Fodor Gábor szerint Kóka János frakcióvezető és köre próbálja mindenféle obstrukciókkal megakadályozni azt, hogy az SZDSZ különböző testületei, így az országos tanácsa és a küldöttgyűlés határozatképes legyen.

A volt pártelnök azt mondta, hogy ezt a leghatározottabban visszautasítja, és arra kér minden "becsületes tagot", hogy legyenek jelen a küldöttgyűlésen és szavazzanak. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy többen is azon törik párton belül a fejüket, hogyan lehet ellehetetleníteni a vasárnapi gyűlést.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ-ben van-e elég erő arra, hogy "megfékezzék" Kóka János frakcióvezetőt és az őt támogatókat, azt mondta: kell, hogy elég erő legyen, mert az SZDSZ tartozik ezzel a múltjának. Fodor jövőbeni terveiről egyelőre nem nyilatkozott.

Fodor Gábor az SZDSZ súlyos EP-választási veresége után mondott le a pártelnökségről. Távozása után a pártban komoly utódlási harc tört ki Kóka János és Demszky Gábor ellenfelei között. A párt vasárnap, július 12-én tartja elnökválasztó küldöttgyűlését.

D NOE20090710007

Az elnöki posztra három másodvonalbeli politikus, az ügyvivőséget nem vállaló Demszky Gáborhoz közelállónak tartott Retkes Attila, a Kóka János emberének számító Badacsonyi Szabolcs, illetve a nemzeti liberalizmust hirdető zuglói polgármester, Weinek Leonárd pályázik.