Áder és Deutsch lemondott mandátumáról

2009.07.13. 11:16
Hétfői hatállyal lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról Áder János és Deutsch Tamás, az európai parlamenti (EP) választáson mandátumot nyert fideszes politikusok. Áder János esetében időközi választást kell tartani, Deutsch Tamás mandátumának betöltőjét a Fidesz jelöli ki.

A két politikus a június 7-i EP-választáson mandátumot nyert az Európai Parlamentbe, és a hatályos törvények értelmében a két megbízatás összeférhetetlen egymással, ezért már korábban bejelentették, hogy július 13-i hatállyal lemondanak országgyűlési képviselői mandátumukról.

Deutsch Tamás a Fidesz országos listáján szerzett mandátumot, míg Áder János a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán szerzett egyéni mandátumot 2006-ban.

A választási eljárási törvény szerint ha az országos listán megválasztott képviselő "kiesik", akkor helyére a jelölőszervezet - Deutsch Tamás esetében a Fidesz - 30 napon belül jelentheti be a mandátumot szerző jelöltet (aki szerepelt a párt országos listáján 2006-ban) az Országos Választási Bizottságnál (OVB).

Áder János esetében viszont - mivel egyéni mandátum üresedik meg - a törvény szerint a választókerületben időközi választást kell kiírni. Az időközi választást az ok felmerülésétől - vagyis Áder János lemondásától - számított 30 napon belül az OVB tűzi ki, a mandátum megüresedésétől számított négy hónapon belülre.

Az OVB várhatóan jövő heti ülésén tűzi ki a csornai időközi választás időpontját, és - amennyiben addig megérkezik a Fidesz javaslata - kiadja Deutsch Tamás megüresedő mandátumát is.