Elnézést kér a vadászgépek repülése miatt a HM

2009.07.14. 13:39 Módosítva: 2009.07.15. 11:17
A Honvédelmi Minisztériumnak nem kell tájékoztatnia a lakosságot a katonai gépek repüléséről, közölte a tárca. A honvédség ettől függetlenül elnézést kér mindazoktól, akikben hétfőn riadalmat keltett az a két vadászgép, amely Németh Gábor alezredes temetése alkalmából repült el Budapest felett.

A Honvédelmi Minisztériumnak nincs előzetes tájékoztatási kötelezettsége a katonai repülésekkel összefüggésben, közölte a tárca sajtóirodája kedden az Index kérdésére. Hétfőn egy MiG-29 Fulcrum és egy Gripen vadászrepülőgép repült el kis magasságban Budapest felett. A dübörgés miatt sokan - háborút átélt emberek is - megijedtek. Voltak, akik kifutottak az utcára, mert nem tudták mire vélni a zajt.

Fotó: Fazekas T. Dániel
Fotó: Fazekas T. Dániel

Az esemény az Index kommentelőit is megosztotta. Többen azon a véleményen voltak, hogy ennyire elpuhultak a pestiek, azonnal megijednek, ha két vadászgép elszáll felettük. Mások viszont azzal érveltek, hogy önmagában nem a gépek repülése és a zaj volt félelemkeltő, hanem az, hogy senki nem tudta, miért repülnek ilyen alacsonyan a gépek. Többek szerint Budapest felett egyáltalán nem szokványos, hogy katonai gépek ilyen alacsonyan szálljanak.

A Dongó század

A Dongó repülőszázad 1936. október 1-jén alakult meg. A század 1942-ben az orosz frontot teljesített szolgálatot. Ide vonult be Horthy Miklós kormányzó fia, Horthy István tartalékos repülőfőhadnagy is, aki 1942. augusztus 20-án az ukrajnai Alekszejevka mellett szenvedett repülőbalesetet. A Dongó század a világháború után beolvadt más századokba. A nyolcvanas évek végén Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső harcászati vadászezred második századaként éledt újjá.

A Honvédelmi Minisztériumban hétfőn az Indexnek először annyit mondtak: bejelentett, pilóták repülési tervében szereplő repülésről volt szó. Később derült ki, hogy a kiképzési repülés keretében "a pilóta-bajtársak tisztelegtek Németh Gábor alezredesnek, a Dongó század első parancsnokának emléke előtt", akit hétfőn helyeztek végső nyugalomra a Fiumei úti temetőben.

A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint jellemzően az augusztus 20-i tisztavatáshoz kapcsolódó kötelékrepülés előtt szoktak tájékoztatást adni az átrepülés várható időpontjáról és a tapasztalható zajhatásokról. "A honvédség elnézést kér mindazoktól, akikben elhunyt bajtársuk temetésén végrehajtott kegyeletadásuk riadalmat keltett" - közölte a tárca.

Az eset miatt vizsgálatot indít a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága. Arnold Ferenc, a hatóság igazgató-helyettese az Index kérdésére elmondta, hogy nem feltételeznek szabálysértést, viszont több lakossági bejelentés alapján kötelesek vizsgálatot folytatni. A vizsgálatra 30 napjuk van, addig kell kideríteniük, történt e szabály- illetve törvénysértés.

Arnold Ferenc elmondta: nem tudja, milyen magasan repültek a gépek, – a Magyar Nemzet szerint 250 méteren – és tőlük nem volt köteles engedélyt kérni a repüléshez a Honvédelmi Minisztérium, az érintett területen ugyanis ez szükségtelen. Arnold Ferenc hétfőn az MTI-nek azt mondta: a laikus számára megtévesztő lehet a gépek repülési magassága, de annak ellenőrzésére vannak megfelelő információk.