Besokallt 229 szabad demokrata

2009.07.15. 16:21 Módosítva: 2009.07.15. 17:04
Eggyel több (229) SZDSZ-es politikus szignálta a szabad demokraták egységben tartásáért született nyilatkozatot, mint ahány szavazattal a párt elnökévé választották Retkes Attilát. Az aláírók többek között azt nehezményezik, hogy Retkes elnökjelöltként megbékélést és békés egyeztetést ígért, majd nem sokkal ezután a nagy nyilvánosság előtt minősíthetetlen módon támadt párttársaira.

Tizenkét pontos tiltakozó nyilatkozatban tiltakozik az SZDSZ 229 tagja a szabaddemokrata.blog.hu oldalon – vélhetően épp azért protestálnak ennyien, mert így a számuk eggyel meghaladja a Retkes Attila elnökre vasárnap leadott voksokét. Az aláírókat nyilatkozatuk megfogalmazására az SZDSZ-ben kialakult morális, jogi és politikai szempontból egyaránt tarthatatlan helyzet késztette. (A nyilatkozatot többek között Wittinghoff Tamás Budaörs, és Csécsei Béla a VIII. kerület polgármestere, Dornbach Alajos, a párt egyik alapítója és volt parlamenti képviselője, illetve a jelenleg is a frakcióhoz tartozó Geberle Erzsébet, Hankó Faragó Miklós, Lakos Imre és Világosi Gábor szignálta.)

Az aláírók azt állítják, az elmúlt 20 évben azért politizáltak és dolgoztak az SZDSZ-ben, mert mélyen hittek a plurális demokráciában, az európai Magyarországban és a liberális alapértékekben. Mindannyiukat megviselte, hogy az utóbbi hónapokban az SZDSZ különösen nehéz időszakot élt át, a júniusi EP-választásokat követően azonban a liberális pártban vállalhatatlan folyamatok indultak el, és az elnökválasztáson végképp bebizonyosodott, hogy ez az SZDSZ már nem az a párt, amelyért az elmúlt két évtizedben szívvel-lélekkel tudtunk dolgozni.

A 12 pontban azt sorolják fel, hogy melyek azok a jelenségek, amely számukra elfogadhatatlanok az SZDSZ-ben. Például nem akarnak olyan liberális pártot, amelyben az egyik szervezeti egység vezető tisztségviselője a párt meghatározó politikusait lámpavason szeretné látni. És olyat sem, amelyiknek egyik tagja a párt parlamenti képviselőit és korábbi elnökeit minősíthetetlen stílusban pocskondiázó, illetve SS-egyenruhában ábrázoló videót terjeszt.

Olyan SZDSZ-t sem szeretnének, amelyikben egy elnökjelölt, aki korábban az egyik szakpolitikai kabinet titkáraként, és önkormányzati külsős bizottsági tagként dolgozott, a médiában szólítja fel a párt jelenlegi és korábbi vezetőit arra, hogy adják vissza egyéni választókerületben vagy éppen listán szerzett mandátumukat. Ehhez kapcsolódóan a negyedik pontban nehezményezik, hogy az elnökjelölt kortesbeszédében megbékélést és békés egyeztetést ígért, majd nem sokkal ezután a nagy nyilvánosság előtt minősíthetetlen módon támad párttársaira, és ultimátumot intéz vezetőtársaihoz.

Azt sem tartják elfogadhatónak, hogy a párt vezetése képtelen jogszerű körülmények között összehívni, és levezényelni a különböző vezető testületek gyűléseit. Szintén nem akarnak olyan liberális pártot, amelynek rendezvényén előre szervezett háttértapsolók elfogadhatatlan hangulatot teremtenek, majd a szavazatok megszámolása helyett többséget kiáltanak, a meg sem született döntést pedig a párt hivatalos álláspontjaként tálalják a médiában.

Végül leszögezik, nem akarnak olyan pártot, amelyben az alapító tagok tömeges kilépését tisztulási folyamatnak lehet nevezni. Az aláírók úgy fogalmaznak: az SZDSZ egységének fenntartása érdekében még egyszer nyomatékosan felszólítjuk az érintett személyeket és fórumokat, hogy hagyjanak fel az SZDSZ számára a választók szemében már így is rengeteg kárt okozó tevékenységükkel.