Bajnai pert nyert a Nemzet ellen

2009.07.16. 11:57
Helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság. A lapot Bajnai Gordon miniszterelnök perelte be, mert szerinte valótlanul állították, hogy adót csalt és a Wallis-csoport vezetőjeként több milliárd forinttal megkárosította az államot. A bíróság a bizonyítékok alapján a miniszterelnöknek adott igazat.

Valótlanul állította a Magyar Nemzet, hogy Bajnai Gordon kormányfő nem fizetett adót ciprusi cégétől kapott jövedelme után, ahogy az is valótlan állítás, hogy irányításával a Wallis-csoport több milliárd forinttal károsította meg a költségvetést, állapította meg nem jogerős, elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság. A kormányfő azért kezdeményezett sajtópert a Magyar Nemzet ellen, mert a napilap két cikkében összesen hét, Bajnai szerint hamis állítást fogalmazott meg a kormányfő korábbi üzleti tevékenységével kapcsolatban. A bíróság mind a hét vitatott pontban a kormányfőnek adott igazat.

Az ítélet szerint a Magyar Nemzet hamisan állította, hogy Bajnai ciprusi cége, a WEMS tulajdonosi köre ismeretlen, hiszen a volt és jelenlegi tulajdonosok adatait a ciprusi cégnyilvántartás adataiból bárki máig lekérheti. Az sem igaz, hogy Bajnai a WEMS-től származó jövedelme után nem fizetett adót. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a bíróság Bajnai adóbevallásai és adófolyószámla-egyenlege alapján megállapította, hogy az innen származó jövedelme után több mint 54 millió forint adót fizetett meg az államnak, azaz nem kerülte ki a vonatkozó adószabályokat.

Az ítélet szerint hamis a Magyar Nemzet 2009. május 25-i számában közölt cikk azon állítása is, miszerint a Bajnai Gordon vezette Wallis-csoport több milliárdos kárt okozott a magyar költségvetésnek. A bíróság megállapította, hogy sem Bajnai Gordon, sem a Wallis-csoport nem okozott kárt az államkasszának.

A bíróság helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet. Az ítélet nem jogerős.