Google Mapsen nézhetjük, hogy épül csodaország

2009.07.16. 08:14 Módosítva: 2009.07.16. 09:26
Tudni akarja, hogy a szomszédban székelő vállalkozás hány milliót kapott a Új Magyarország fejlesztési tervben? A Roptér jóvoltából mostantól könnyedén lehet a támogatott projektek közt kutakodni. Azaz lehetne, ha cikkünk publikálásának idején nem lenne éppen kissé hektikus az oldal működése a megugrott terhelés miatt.

Egy új, webkettesnek nevezett térinformatikai alkalmazást indított nemrég az uniós pénzek felhasználását koordináló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), hogy egyszerűen tájékozódhasson bárki az interneten a hazai pályázatok alakulásáról. A Google Maps szolgáltatásaira épülő – cikkünk írásakor még különösebb fennakadás nélkül működő, jelenleg esetenként hibásan betöltődő, vagy a nagy érdeklődés miatt éppen meg sem jelenő – Roptér kezeléséről kezdetnek nézzük meg az alábbi rövid oktató videót:

Az Emma Wallace Alice Csodaországban című keserédes dalára komponált mozgóképes oktatóanyag kellő kezdeti segítséget ad, hogy településre szűrve belevethessük magunkat a térképes információtengerbe. Rögtön sikerült is a szerkesztőség közelében megtalálni egy István úti címen a Sertésivarsejtek stresszkezelése: a sertéstenyésztés sebességbe kapcsolása című projektet (a Cryo-Innovation Kutatás-fejlesztési és Szolgáltató Kft.-nek kis híján nyolcvanmillió forintot ítéltek meg a novemberben kezdődő projektre), aztán rögtön megnéztük a Szent István téren Az európai színvonalú, modern valutaváltó szolgáltatást nyújtó, vállalati működés megteremtéséért, a Közép-Magyarországi Régióban című projektet (4,6 milliót kapott a tavaly befejezett projekt).

Majd kizoomolva Újpestről, belebotlottunk az óbudai temetőnél az Új generációs intelligens hüvelytampon kifejlesztése az eubakteriózis fenntartása, az iniciális gyulladás kialakulásának megelőzése és lokalizálása érdekében című vállalkozásfejlesztési tervbe (amire a DOLHAY KLINIKA Egészségügyi Kft. csaknem hetvenmilliót kapott).

A rendkívül unalmasan hangzó Nemzeti Fejlesztési Terv I. és az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Regionális Operatív Programok (ROP) keretében támogatást elnyert projektek bemutatása a Roptér jóvoltából egészen izgalmas és informatív eszköz lehet a kíváncsi felhasználó kezében. (Bár a június 26-án megjelent hivatalos NFÜ-tájékoztató nem magyarázza meg a nevet, kis fejtörés után magunktól is kitaláltuk, hogy a Regionális Operatív Programok – ROP – és a térinformatika szó nászából születhetett a Roptér.)

ropter01

A Roptérben három szűrési mód közül lehet választani: egyrészt térbeli elhelyezkedés szerint (a régiós szinttől kezdve, a kistérségi besoroláson át a településekig), másrészt tartalom szerint (az operatív program szintjétől, a témán, altémán, felhívás számán át a kedvezményezettig), harmadrészt egyéb, adminisztratív szempontok szerint (például a szerződés dátumán, a szerződés összegén, a kifizetés összegén, a megvalósítás kezdő és befejező dátumán át egészen a projekt lezárásáig, azaz a megvalósult projektekig). A szűrési feltételek kombinálhatóak, a kapott keresési eredmények két kattintással Excel-táblázatba kimenthetők, URL-jük elküldhető.

Budapest: 1087 támogatott projekt

A jelenlegi adatok szerint az országban összesen 4894 támogatott projekt van, ebből 2032 már tető alatt. Összesen 787,44 milliárd forint támogatást ítéltek meg, 168,05 milliárdot már ki is fizettek.

ropter03

Tesztként a főváros és hat nagy megyeszékhely összefoglaló adatait kértük le. Debrecen negyvenhét támogatott projektjére 10,52 milliárd forintot ítéltek meg, 1,97 milliárdot fizettek ki, tizenhét projekt valósult eddig meg. Győr sokkal szerényebb: a tizenegy tervezettből eddig két projekt valósult meg, a megítélt 3,73 milliárd forintból háromszázharmincmilliót fizettek ezekre ki (konkrétan a kilencvenhat szobás Ibis Hotel építésére és a Széchenyi István Egyetem karrierirodájára).

Miskolc a tervezett projektek számával (ötvenhárom) és a megítélt összeggel (11,23 milliárd Ft) illetően megelőzi Debrecent, a tizenöt megvalósult projektre 2,72 milliárdot fizettek eddig ki. Nyíregyházán harmincegy támogatott projekt van jelenleg, ezekre 8,8 milliárd Ft támogatást ítéltek meg, ebből 2,19 milliárdot fizettek már ki, a megvalósított projektek száma tíz.

Pécsen tizenegy-harminchárom a megvalósult és tervezett projektek aránya, a kifizetett és megítélt támogatás 3,72 és 29,97 milliárd. Végül Szeged: ötvenhét támogatott projekt, 12,78 milliárd forint megítélt támogatás, huszonegy megvalósított projekt, 3,14 milliárd forint a kifizetett összeg.

A fővárosban az ezernyolcvanhét támogatott projekt több mint fele, ötszázhetvenhárom, már megvalósult. A megítélt 128,15 milliárdból 29,97-et már ki is fizettek. Demagóg, de kézenfekvő a következtetés: Budapest az EU-s támogatásokban is az ország vízfeje.

ropter04

Nézzünk szét otthon!

Még egy kicsit böngészve megnéztünk néhányat az újonnan várossá avatott nagyközségek közül: Mágocson hamarosan befejeződik a „belterületi csapadékvíz elvezető hálózat fejlesztése”, és ha minden igaz, már elkészültek a Térségi elérhetőség javítása a 65195 j. úton című munkával. Erre a kettőre négyszáznegyvenmillió forintot ítéltek meg a településnek, csaknem százszázalékos támogatási arány mellett.

Gyönkön egy még függőben lévő projekt van, az Integrált Mikrotérségi Alapfokú Egészségügyi és Szociális Szolgáltató Központ kialakítására és működtetésére százkilencvenmilliót ítéltek meg, ehhez kevesebb mint tízmilliót kell a településnek önerőből hozzáraknia. Sajóbábonyban sem készült még el a SVIP non-profit Kft. infrastruktúra beruházása és csarnok építése, a Sajóbábonyi Vegyipari Parkba tervezett projektre háromszázhatmilliót kap a település, ugyanennyit kell még hozzátennie.

A Roptér adminisztrátorai ezernégyszáz projekthez töltöttek fel képeket, videókat, a tervek szerint később a projektek gazdái maguk is gyarapíthatják a multimédiás tartalmat. A Roptér a közeljövőben további funkciókkal is kiegészül, lehet majd a lekérdezést is linkelni, és várható valamiféle timeline-funkció is.

Mi a magunk részéről arra bíztatnánk az olvasókat, hogy böngésszék például saját lakhelyük környékét, és ha valami érdekes projektre bukkannak, osszák meg mindenkivel a kommentekben. A Roptér részletes használati utasítása itt olvasható pdf-ben.