A rendőrség biztosítja a melegfelvonulást

2009.07.20. 17:40
A melegeknek is joguk van véleményük kifejezésére, ezért a rendőrség biztosítani fogja szeptember 5-i felvonulásukat. Draskovics igazságügyi miniszter szerint a rendőrök amúgy nem szeretik jobban a melegeket, mint másokat. Ha szeméremsértést látnak, akkor is eljárnak majd. A melegek szerint a kormány is támogatja rendezvényüket.

A rendőrség határozott intézkedésekkel fogja biztosítani, hogy a melegek háborítatlanul fejezhessék ki véleményüket, közösséghez való tartozásukat, jelentette be Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a leszbikus, meleg, bi- és transzszexuális (LMBT) szervezetekkel folytatott hétfői tárgyalásai után. "A rendőrség nem azért biztosítja adott esetben a melegek felvonulását, mert jobban szereti a melegeket, mint valaki mást, hanem azért, mert Magyarországon mindenkinek joga van az alkotmány keretei között kifejeznie politikai véleményét, valamilyen szervezethez, magatartáshoz, közösséghez való tartozását" - mondta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy szeméremsértés esetén közbeavatkoznak-e a rendőrök, Draskovics azt felelte: természetesen. Reményét fejezte ki, hogy a többség tiszteletben tartja majd a melegközösség véleménynyilvánítási jogát, és méltósággal hagyja ünnepelni azokat, akik adott esetben meleg voltuk miatt akarnak így tenni.

A miniszter szavait Steigler Sándor, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke úgy értelmezte, hogy a kormányzat részéről is támogatják fesztiváljukat és felvonulásukat. Idén szeptember 5-én, a hagyományosnál két hónappal később lesz melegfelvonulás.

A tavalyi - akkor is egy hét késéssel, július 5-én megtartott felvonulás során szélsőséges tüntetők támadtak a felvonulókra, a fesztivált követően pedig Budapest utcáin vadásztak meleg párokra a szélsőségesek.