Nem akartak ifjú szocialistáknak játszani

2009.07.20. 16:48 Módosítva: 2009.07.20. 17:19
A zánkai ifjúsági rendezvényen fellépő zenekarok közül néhányan azt állítják, hogy a szervező cég nem tájékoztatta őket a fesztivál baloldali színezetéről. A cég éppen az ellenkezőjét állítja.

Szerdán ér végét a Zánkán lebonyolított nemzetközi ifjúsági fesztivál, melyen háromezer baloldali fiatal vesz részt. A rendezvényre, amely hivatalosan a Nemzetközi Szocialista Ifjúsági Szervezet (International Union of Socialist Youth, IUSY) fesztiválja, a világ minden tájáról érkeztek látogatók. Az viszont kérdéses, hogy a fellépő zenekarokat tájékoztatták-e a rendezvény politikai színezetéről.

Tóth Kristóf, a PASO énekese szerint a fesztivált szervező cég úgy tájékoztatta a zenekart, hogy egy ifjúsági rendezvényről lenne szó Zánkán. Mivel a zenekar nem lép fel politikai célú rendezvényeken, megkérdezték a céget a fesztivál jellegéről, amire azt a választ kapták, hogy a rendezvény nem kapcsolódik politikához, így a PASO elvállalta a fellépést.

A zenekar a fesztivál első napján lépett fel, ahol a koncert előtt nem sokkal rajzolódott ki számukra a rendezvény baloldali jellege, még csak körvonalakban. A PASO a koncert után kapcsolatba lépett más, a fesztiválon fellépő zenekarokkal, beszámoltak tapasztalataikról és arra kérték őket, hogy tájékozódjanak az eseményről a fellépések előtt.

Az Irie Maffia zenekar állítása szerint a rendezvényt szervező cég velük sem közölte, hogy a fesztivál politikai szinezetű. Úgy tájékoztatták őket, hogy egy „zártkörű, külföldi fiataloknak rendezett buliban” kell majd játszaniuk. Mivel az Irie Maffia még a fellépés előtt értesült a rendezvény fő profiljáról, lemondták a fellépést. A PASO-hoz hasonlóan ők sem akarnak politikai jellegű rendezvényeken fellépni, legyen az jobb- vagy baloldali, és nem akarnak semmilyen ideológiával azonosulni.

Az Index birtokába jutott megbízási szerződés szerint a zenekarokat egy zártkörű rendezvényen való szereplésre kérték fel.

A rendezvényt szervező cég viszont úgy nyilatkozott, hogy minden felkért zenekar menedzserét tájékoztatták arról, hogy a zánkai fesztivál baloldali színezetű lesz.