Fideszes képviselő veheti meg a veszprémi tér kétharmadát

2009.07.20. 08:30 Módosítva: 2009.07.20. 08:59
A veszprémi önkormányzat el akarja adni az ottani Dózsa tér kétharmadát, hogy a téren bevásárlóközpont épülhessen. Az ellenzéki szocialista frakció szerint a területre pályáztatás nélkül jelölték ki a vevőt, egy olyan céget, amely az egyik fideszes önkormányzati képviselő érdekeltségébe tartozik, olvasható a Népszabadságban.

A tér egyharmada az egyik fideszes városi képviselő, Hudvágner Tamás érdekeltségébe tartozó Ve-Spa Kft. tulajdonában van. Itt áll a régi Dózsa áruház épülete, amit az ÁNTSZ két évvel ezelőtt bezáratott. A tér többi része közterület, az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonába tartozik, írja a Népszabadság.

Hudvágner Tamás szerint bevásárlóközpontot csak úgy lehet építeni, ha az önkormányzat eladja a tér hozzá tartozó részét. A több mint hatezer lakosú városrészben nincs egyetlen közepes méretű üzlet sem. A terület bonyolult ingatlanviszonyai miatt eddig egyik üzletlánccal sem sikerült megállapodni.

Ahogy felvillantották azt a lehetőséget, hogy az önkormányzat eladja a tér kétharmadát, máris sikerült egyezségre jutni az egyik üzletlánccal. A téren később felépítendő üzletet a Penny Market veszi majd bérbe 35 évre. A tervek szerint a Ve-Spa Kft.-nek a 23 millió forintos vételáron felül nagyjából 130 millió forintos járulékos beruházásokat kell végrehajtania. Hudvágner Tamás azt mondja, számításai szerint a cégének leghamarabb 12 év múlva térülhet meg az áruházépítés, ami egyáltalán nem számít bombaüzletnek.

A helyi szocialista frakció szerint azonban kérdéses, hogyan lehet telekkiegészítésnek nevezni azt, ha egy ingatlanhoz hozzácsatolnak egy annál kétszer nagyobb területet? Ez az eljárás csak arra jó, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a közterület értékesítésére, állítják. Többek szerint az önkormányzat is megvehetné Hudvágneréktől a lepusztult Dózsa áruházat, majd az összevont területet értékesíthetné egy áruházláncnak. Esetleg az önkormányzat és a Ve-Spa Kft. közösen hozhatna létre egy projektcéget a szupermarket felépítésére.

Baumgartner Lajos, a veszprémi közgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint semmi sem indokolja, hogy egy ilyen beruházást közpénzen valósítsanak meg, másrészt az önkormányzat nincs is abban a helyzetben, hogy előteremtse az ingatlanvásárlásnak vagy a fejlesztésnek a költségeit.

A helyi ellenzék szerint az előterjesztés megszavazásakor Hudvágner Tamás nem jelezte előre az érintettségét az ügyben, sőt meg is nyomta a szavazógombot. A Népszabadságnak Hudvágner Tamás azt mondta: "Nem tudtam volna a dózsavárosiak szemébe nézni, ha pont az én voksom hiányzott volna az előterjesztés elfogadásához. Nincs lelkiismeret-furdalásom."