Bajnai után a Fidesz is vizsgálatot akar Sukoró-ügyben

2009.07.22. 20:18
A miniszterelnök után a Fidesz is vizsgálatot kért a sukorói beruházással kapcsolatban. Cser-Palkovics András közölte, hogy a sukorói kaszinóberuházást gyanús körülmények veszik körül. Kérdésesnek tartják például, hogy kiemelt nemzetgazdasági beruházásnak minősítették, és hogy az állam áron alul értékesítette.

Vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos kormányzati tevékenység feltárására, jelentette be a párt helyettes szóvivője szerdán. Cser-Palkovics András közölte, hogy a sukorói kaszinóberuházást gyanús körülmények veszik körül. Az ügy szereplői, a volt és a jelenlegi kormányfő, valamint a volt pénzügyminiszter, akik üzletemberként és politikai szereplőként is megjelennek, tette hozzá.

Kifejtette, tudni lehet, hogy a projektet a Gyurcsány-kormány minősítette nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, Veres János volt pénzügyminiszter garantálta a működéshez szükséges minisztériumi engedély kiadásának zökkenőmentességét, Bajnai Gordon pedig - akkor még gazdasági miniszterként - a befektetővel való kapcsolattartásért volt felelős, és Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek kellett jelentenie a kérdésben.

A bizottság felállítását kezdeményező indítványban az olvasható, a sukorói King's City nevű projekt kiemelt nemzetgazdasági beruházássá történő minősítésének, illetve külföldi üzletemberek általi megszerzésének, valamint a jelentős értékű állami földterületek áron aluli értékesítésének tisztázatlan körülményei felvetik egy alapos vizsgálat elrendelésének szükségességét.

Cser-Palkovics András szerint a kormány eddigi tevékenysége legalább hét lépésben támogatta a Velencei-tó partjára tervezett beruházást. Ezek közül példaként említette, hogy Veres János előkészítette az új vagyontörvényt, amely lehetőséget ad a verseny nélküli földcserére. Megjegyezte, tudni lehet az is, hogy maga Bajnai Gordon javasolta a Fejér Megyei Közgyűlésnek, változtasson a szóban forgó ingatlan besorolásán, és tegye beépíthetővé a területet.

A Fidesz helyettes szóvivője hozzáfűzte, amit tudni lehet erről a projektről, az alapján semmi sem indokolja, hogy nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánítsák.

Vizsgálatot kért Bajnai Gordon miniszterelnök a pénzügyminisztertől a sukorói beruházással kapcsolatban. Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán azt mondta, a miniszterelnök azért kezdeményezett vizsgálatot, hogy feltárják, történt-e bármilyen szabálytalanság az ügy kezelésekor.

A kormányszóvivő szerint a Fidesz számos ponton valótlanságokat állít és csúsztat a beruházással kapcsolatban. Ha a parlament a vizsgálóbizottság felállítása mellett dönt, "természetesen mindenben segítjük annak munkáját és tájékoztatjuk a testületet a beruházás valamennyi részletéről" - tette hozzá Szollár Domokos.

Bajnai Gordon már június végén kérte a pénzügyminisztert, vizsgálja meg, hogy történt-e szabálytalanság a beruházás ügyében az eljárás, vagy a területszerzés során. A miniszterelnök akkor azt mondta, kizárólag olyan fejlesztés jöhet létre, amely nem terheli a Velencei-tavat és környékét a még elfogadhatónál nagyobb mértékben.

Pichler Ferenc a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke akkor azt mondta, a vizsgálat elindult, a tárca bekéri a beruházással kapcsolatos dokumentumokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től.

A King's City megvalósítása ellen civil jogvédő szervezetek és környezetvédő egyesületek is tiltakoztak, mert szerintük az épületek tájidegenek, és károsítják a környezetet.

A Magyar Hírlap most szerdai számában azonban azt írta, végleg megakadályozhatják a velencei-tavi kaszinóberuházás megépítését a monori és ceglédi földhivatalok nem jogerős döntései, amellyel elutasították Joav Blum izraeli származású magyar üzletember tulajdonjog-bejegyzés iránti kérelmét azokra a pilisi és albertirsai ingatlanokra, melyek cserealapot szolgáltattak a sukorói területhez.

A másodfokon eljáró Pest megyei Földhivatal Ingatlan-nyilvántartási osztálya közölte, Joav Blum tulajdonjogának bejegyzését a csereingatlanokra a bejegyzést kérő magyar állampolgár személyi azonosítójának hiánya és az ügyvédi ellenjegyzés formai hibája miatt utasította el az első fokon eljáró Ceglédi és a Monori Körzeti Földhivatal.

Joav Blum tagja annak az amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoportnak, amelyik a Velencei-tó mellett egymilliárd euró értékű turisztikai beruházást akar megvalósítani. A 70 hektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, fedett sípálya, kaszinó, illetve egy szórakoztató-központ is helyet kapna. A sukorói telek természetvédelmi terület közelében fekszik, illetve 500 méterre az M7-es autópályától.