Pintér Sándor borította a traffipaxtendert

2009.07.23. 16:26 Módosítva: 2009.07.23. 16:38
Pintér Sándor cége borította az ORFK traffipax-tenderét, miután olcsóbb beszerzési ajánlatával csak ország középső megyéiben, és csak 145 sebességmérő szállítására kapott megrendelést. Az ország keleti és nyugati felén összesen 455 szerkezetre két drágább ajánlat futott be. Pintérék panaszára a Közbeszerzési Döntőbizottság július 10-én megtiltotta a rendőrségnek a szerződések megkötését. A Heti Válasz szerint a két megrendelés Puch László és a Kóka János ismeretségi körét gazdagította volna.

A Közbeszerzési Döntőbizottság július 10-én megtiltotta az Országos Rendőr-főkapitányságnak, hogy szerződést kössön a magyar közúthálózat 600 pontján telepítendő sebességmérő-rendszer üzemeltetésére kiírt tender nyugat- és kelet-magyarországi nyerteseivel, miután a testület úgy ítélte meg, sérülhetett a pályázat tisztasága. A testület egyedül a közép-magyarországi részre szóló tender lebonyolításával volt elégedett. A középső részeken, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében Pintér Sándor, az Orbán-kormány belügyminiszterének vállalkozása, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. helyezheti ki a német Robot GmbH traffipaxait.

A Heti Válasz cikke szerint a 145 traffipax leszállítására és működtetésére szóló szerződés elnyerése ellenére Pintér cége úgy érezte, hogy a másik két országrészben is nekik járt volna a győzelem. A nyugati és a keleti pályázat bírálói azonban a „kirívóan alacsony ár" miatt kizárták a mérési pontonként havi 270 ezer forintos ajánlatot, és helyette a Budapest Mikroelektronika Zrt. (BME) 328 ezres, illetve a Getronics Magyarország Kft. (GM) 360 ezres ajánlatát hozták ki első helyre. A BME 241 sebességmérőre, a GM 214-re kapott volna megrendelést, de konkurensük néhány nappal a július 3-i eredményhirdetés után megtámadta a tendert. A panasznak a döntőbizottság helyt is adott.

A lap szerint a két letiltott cégről érdemes tudni, hogy komoly politikai kapcsolatokkal rendelkeznek.

A 2,85 milliárdos üzlettől eltiltott BME „egyik közvetett tulajdonosa és 'lobbiarca' az a Wéber János, aki az utóbbi években az ORFK és a honvédség legnagyobb kellékbeszállítójává nőtte ki magát". Wéber-érdekeltség szállította a rendőrségnek többek között a közterületi oszlatásokhoz használt gránátvetőket, paprikaspray-t és testvédő eszközöket. A vállalkozóról a Népszabadság 2006-ban azt írta, hogy az MSZP korábbi pénztárnokának, mai pártigazgatójának, Puch Lászlónak a "gyermekkori jó barátja".

A 2,78 milliárdra váró holland hátterű Getronics Magyarország Kft.-ről pedig azt állítja a Heti Válasz, hogy Kóka János minisztersége idején „több alvállalkozói szerződés is kötötte a Kóka János miniszteriális felügyelete alá vont Állami Autópálya-kezelő Zrt.-hez, szponzorként mégis bátran megjelent a szabad demokrata politikus sógorának szépségversenyein és vitorlásregattáin".