Nem engedélyezték Seres Mária tüntetését

2009.07.24. 09:35
Nem kapott engedélyt a pénteki békés demonstrációra Seres Mária, a képviselői költségtérítés elszámoltathatóságával kapcsolatos népszavazás civil kezdeményezője. A mérnöknő az Alkotmánybíróság döntése ellen tiltakozva gyertyás élőláncot tervezett a Parlament köré.

Seres Mária az Alkotmánybíróság döntése ellen tiltakozott volna, az AB ugyanis úgy határozott, hogy nem lehet népszavazást tartani a képviselők költségtérítésének elszámoltathatósága kapcsán.

A mérnöknő elmondta: a szervezők 300 embert vártak a gyertyás élőláncra, a rendőrség szerint viszont akadályoznák a Kossuth tér forgalmát. A civil kezdeményező hozzátette: nem nagygyűlést szervezett, vagyis nem lett volna színpad, se szónokok, se hangosítás, mindössze egymás mellett álltak volna közvetlenül a Parlament épülete körül.

Az Alkotmánybíróság július 14-én döntött arról, hogy nem lesz népszavazás a képviselői költségtérítésről. Az AB közleménye szerint: az Országgyűlés június 29-én olyan törvényeket fogadott el a képviselői juttatásokról, kedvezményekről és az őket érintő személyi jövedelemadóról, amelyek "érdemben befolyásolják" a kérdés népszavazásra bocsáthatóságát. Ezért az AB megsemmisítette az Országgyűlés népszavazásról szóló határozatát és a parlamentet új eljárásra utasította.

Seres Mária elfogadhatatlannak tartja, hogy az alkotmánybírák "bevették a képviselők trükkjét", amellyel egy olyan törvényt hoztak, amely látszólag okafogyottá teszi a népszavazást, pedig valójában továbbra sem kötelezi a képviselőket a költségtérítésük elszámolására. Sőt, valójában olyan fizetésemelést adtak ezzel a törvénnyel saját maguknak, amely a jelenlegi jövedelmüket összességében körülbelül 3 milliárddal növeli meg - tette hozzá.