Hamis felvételekkel riogat Draskovics?

2009.07.25. 15:54 Módosítva: 2009.07.25. 20:00
Pénteken Draskovics Tibor igazságügyi miniszter egy olyan videófelvételt mutatott, amelyen állítása szerint a Magyar Nyilai terrorszervezet robbantott. Ma azonban előkerült egy, a Draskovicséhoz kísértetiesen hasonlító videófelvétel, amit azonban már 2007-ben bemutatott a Tv2. A Nemzeti Nyomozó Iroda visszautasította azokat a vádakat, hogy hamisított felvételt mutattak volna be.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken bemutatott egy felvételt, amelyen ismeretlenek egy mezőn robbantást végeznek. A miniszter azt állította, a robbantást a Magyarok Nyilai terrorszervezet végezte, és ez alapján kijelentette, hogy terroristákkal van dolgunk. A bombát valódi magyar terroristák robbantották fel, és a felvételt is ők készítették - idézi a miniszter pénteki kijelentését a Hír Tv honlapja.

Két éve már láttuk ezt

Csakhogy szombaton előkerült egy, a bemutatotthoz roppantul hasonló felvétel, amelyet 2007-ben mutatott be a TV2. Ezt a robbantást a csatorna szerint kémia iránt érdeklődő, felelőtlenül kísérletező fiatalok hajtották végre.

A Hír Tv felidézi, hogy 2007 augusztusában egy krátert találtak Bonyhád közelében, amiről először azt hitték, hogy nem is emberi kéz műve, mígnem kiderült, hogy valakik házi készítésű bombát robbantottak fel. A rendőrség akkor öt gyanúsítottat vett őrizetbe, akiket tavaly robbanószerrel való visszaélés vádjával állítottak bíróság elé. A fiatalembereket terrorcselekmény előkészületével nem vádolták meg.

A rendőrség visszautasít

"A Nemzeti Nyomozó Iroda felháborítónak tartja és visszautasítja a Hír Tv sugalmazását, amely szerint a Magyarok Nyilai terrorszervezettel összefüggésben kiadott felvételeken egy más bűnügyben lefoglalt képanyag látható. Ezzel szemben tény, hogy a felvételt a terrorszervezet egyik tagjának számítógépén találta a szakértő. Nyilvánvaló a terrorszervezet és a robbantás végrehajtói közötti kapcsolat" – közölte a rendőrség honlapján az ügy kapcsán az NNYI.

A Nemzeti Nyomozó Iroda közleményében hangsúlyozza, "a felvételt a terrorszervezet egyik tagjának számítógépén találta a szakértő. Nyilvánvaló a terrorszervezet és a robbantás végrehajtói közötti kapcsolat.

A Hír Tv által hivatkozott 2007-ben, Bonyhádon történt bűncselekmény ügyében a Tolnai Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozott, amelynek során a robbantásról készített felvételeket nem találták meg, azok soha nem kerültek a rendőrség, így a Nemzeti Nyomozó Iroda birtokába sem. "

A bemutatotthoz hasonló felvételek mindenesetre megtekinthetőek a TV2 honlapján.

A Fidesz támad

A Fidesz szerint Draskovics Tibor bizonyítékokat hamisíthatott a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet ügyében, hogy tovább riogasson a szélsőjobbodali veszéllyel - vetette fel Balsai István fideszes országgyűlési képviselő MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ellenzéki honatya szerint felmerül a gyanú, hogy Draskovics Tibor pénteki sajtótájékoztatóján "bizonyítékot hamisított annak érdekében, hogy továbbra is látványosan és zavartalanul riogathasson szélsőjobboldali veszéllyel".

Áprilisi letartóztatások

Először április 8-án fogtak el a magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezethez tartozó négy férfit, mindegyiküket robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsítják, egyiküket ezen túl azzal is, hogy Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő ingatlanját akarta felrobbantani, illetve 2007-ben lövést adott le Hiller István oktatási és kulturális miniszter házára.

A 2002-es "hídfoglalásról" elhíresült Budaházy Györgyöt június 17-én vették őrizetbe. A gyanú szerint Budaházy György utasítására hajtotta végre egyik bűntársa a Hiller István családi háza elleni lőfegyveres támadást, illetve az ő utasítására dobtak Kóka János épülő házára Molotov-koktélt 2007 decemberében.

Július 14-én újabb három embert vett őrizetbe a Budaházy-csoportból terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt az ügyészség, ők egyebek között azzal gyanúsíthatók, hogy Kóka János SZDSZ-es politikus házára Molotov-koktélokat dobtak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport