Titok maradt, ki robbantott a Draskovics-videón

MTI/Index
2009.07.27. 17:08
A Nemzeti Nyomozóiroda hétfőn egy hiteles másolat bemutatásával bizonyította, hogy a Magyarok Nyilai csoport egyik gyanúsítottjának számítógépén találták azt a robbantásos videót, amit Draskovics Tibor rendészeti miniszter mint fontos bizonyítékot mutatott be a sajtónak. A videó nagyon hasonlít egy 2007-es a terrorizmussal gyanúsított csoporttól teljesen független társaság felvételére. Az továbbra sem világos, hogy a videó miért került az egyik gyanúsított gépére, és valójában milyen robbanást örökítettek meg.

Tényleg egy, a Magyarok Nyilai csoport kapcsán elfogott gyanúsított gépén volt az a videó, amivel Draskovics Tibor rendészeti miniszter igyekezett a sajtónak bizonygatni, hogy van politikai terrorizmus Magyarországon. Ezt a Nemzeti Nyomozó Iroda hétfő kora délután egy hiteles másolat vetítésével támasztotta alá. Hogy a film és a terrorizmussal gyanúsított csoport között mi a kapcsolat, az viszont még mindig nem világos.

Pénteken Draskovics Tibor újságíróknak kiosztott egy felvételt, amin egy pusztai robbanás látható. A rendészeti miniszter azt mondta, hogy a videón a magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező csoport által elkövetett robbantás látható. „Azt a bombát sajnos valódi magyar terroristák helyezték ott el, ők robbantották föl, ők készítették el a felvételt. Ki akarták próbálni azt az eszközt, amit használni akartak" – fogalmazott.

A hétvégén kiderült, hogy a felvétel nagyon hasonlít egy 2007-es robbantásról készült filmre, amit bonyhádi fiatalok készítettek, akik szórakozásból építettek házi készítési bombát, és robbantottak egyet településük határában. Az akkori elkövetőknek semmi közük sem volt a terrorizmushoz. A Draskovics által kiosztott amatőr felvételen hasonlóak a színek, hasonló a táj és hasonló mnaga a robbanás is.

Balsai István fideszes képviselő szerint nem kizárt, hogy Draskovics Tibor bizonyítékot hamisított, csakhogy bebizonyítsa, tényleg létezik poltikai terrorizmus Magyarországon. A Hír TV szerint az egyik Tolna megyei robbantó felismerte, hogy Draskovics a saját 2007-es felvételükkel hozakodott elő.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) már a hétvégén is közölte, hogy a 2007-es amatőr felvétel nekik nem is volt meg, és a filmet tényleg egy terrorizmussal gyanúsított személy számítógépén találták. Hétfőn eztújságírók előtt be is bizonyították azzal, hogy a lefoglalt gép hitelesített másolatáról lejátszották a felvételt, és azt is megmutatták, hogy idén április 8-án mentették utoljára a gépre a filmet.

Ugyanakkor az továbbra sem derült ki, hogy a gépen talált filmnek mi köze van a gyanúsítottakhoz, a film mikor és hol készült. A nyomozók közleménye szerint „A szóban forgó felvétel készítésének és megszerzésének időpontja és körülménye egyelőre nem volt megállapítható". Vagyis elvben az sem kizárt, hogy valamiért tényleg a bonyhádi felvételt őrizte az egyik terrorizmussal gyanúsított személy a számítógépén.

Az sem világos továbbra sem, hogy Draskovics miért bizonyítékként mutatta be pénteken a sajtónak a felvételt. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője ugyanis korábban azt mondta, hogy az ügyészség a felvételt nem tekinti bizonyítéknak, ezért is járult hozzá, hogy a képsort illusztrációként mutassák be.

Vagyis Draskovics állításával szemben sem a Nemzeti Nyomozó Iroda sem pedig a Központi Nyomozó Főügyészség sem mondta, hogy a filmen tényleg a gyanúsítottak próbálták volna ki saját bombájukat.

Erre az ellentmondásra hiába kérdezett rá a Fidesz sajtófőnöke is a hétfői vetítésen, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda ott megjelent helyettes szóvivője nem akarta a miniszter ügyeit magyarázni.

Az ellentmondásos helyzet ellenére Bajnai Gordon továbbra is bízik Draskovics Tiborban. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint az a lényeg, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere volt, hogy a nyomozók lebuktattak egy terrorszervezetet.