Kapós lett a platformvezér

2009.08.04. 15:17 Módosítva: 2009.08.04. 15:17
Szeptembertől feláll titokminiszteri székéből Ficsor Ádám, aki azért érezte szükségesnek, hogy ezt most bejelentse, mivel szivárogtatások, találgatások jelentek meg személyéről. Márpedig a hétvégén megnősül, elmegy két hét szabadságra, úgyhogy nem akarta, hogy a távollétében rajta csámcsogjon a sajtó.

Ficsor egy meglehetősen szétzilált területet hagy maga mögött távozása után. Két hónapnyi miniszterkedés után nemrég vált meg a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjétől, aki az UD-ügy miatt került tarthatatlan helyzetbe. Laborcz Sándor távozásával azonban korántsem zárultak le a titkosszolgálatok tevékenységét is érintő ügyészi vizsgálódások, hiába állítja Ficsor, hogy kinevezésekor vállalta: a polgári titkosszolgálatokat távol tartja a politikától. Ezt a vállalást legfeljebb saját lemondásával tudja beváltani.

D  TT20090420018

Ficsort Lendvai Ildikó pártelnök személyesen kérte fel, hogy foglalkozzon az országgyűlési kampányban a jelöltekkel. Ez azt jelenti, hogy a párthierarchiában közvetlenül a pártelnök alá tartozik majd. A felkérés független az országos választási bizottsági (ovb) tagságra szóló meghívástól. (Emlékeztetőül: Lendvai a július 4-i kongresszuson azt javasolta, hogy öt fővel, köztük Ficsorral bővítsék az ovb-t.)

A 29 éves Ficsor hirtelen vált kapós személyiséggé a pártvezetésben, jóllehet eddig az egyetlen valós funkciója a Progresszív Platform elnöke. A párt hat platformjának egyikét irányító Ficsornak eddig még arra sem lett volna sok esélye, hogy a 2010-es országos listán bejutóesélyes helyre kerüljön.

Az elnöki megbízotti teendők Ficsor szerint operatív feladatokat jelentenek, míg az ovb a kampány politikai irányításáért felel. Ebbe a testületbe pedig Ficsor - miként az Indexnek elmondta - csak úgy megy be, ha három feltétel teljesül a kampány során.

Ficsor Ádám kormányzati karrier

2004-2006 között az FVM politikai államtitkárságának titkárságvezetője,

2006-2008 között az FVM szakállamtitkára,

2008-2009 között a Gyurcsány-kormány új kabinetfőnöke,

2009 május-szeptember között a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter,

2009 július neve szóba jött, mint a párt lehetséges miniszterelnök-jelöltje

Ilyen feltétel, hogy az MSZP korteshadjárata nem lesz köldöknéző kampány, azaz nem arról szól, hogy miképpen kérjen bocsánatot a párt az utóbbi négy évért, hanem bátran felvállalja a múltat, különösen az utóbbi másfél, illetve háromnegyed év történését.

Ficsor azt is feltételül szabta, hogy tegyék világossá a kampány során, mivel jár a Fidesz hatalomra jutása, azaz hogy a Fidesz uralma egyenlő a mindenre nemet mondás és a gyűlölet uralmával. Harmadrészt Ficsor szerint rendkívül fontos, hogy a kampány hangsúlyozza az MSZP kormány- és válságkezelő-képességét, és ne osztogatós, szocialista-szociális propaganda legyen.

Ha a kampány nem így alakul, Ficsor nem megy be az ovb-be, de a jelöltekért felelős elnöki megbízottként követi a párt irányvonalát.

Ami a technikai részleteket illeti, mivel a jelöltállítás szeptember 30-ra lezárul, annak Ficsor gyakorlatilag a végére ér oda. Rá így a helyi kamányokhoz kapcsolódó feladatok megoldása, és a jelöltek támogatása vár. Egyrészt első körben mérleget kell vonni, hogy melyik jelölt mit teljesített az utóbbi 4 évben, és mekkora sansszal indulhat újra. (Emlékeztetőül: a 2006-os kampányban a jelöltek 30 százaléka volt új arc, hasonló vérfrissítésre a 2010-s választáskor is számítani lehet).

Az egyelőre biztos, hogy Ficsor pártelnökként Lendai Ildikóval, pártigazgatóként (kvázi finanszírozóként) Puch Lászlóval működik majd együtt. Az még kérdés, hogy ki lesz a negyedik meghatározó szereplő, azaz a kampányfőnök. A jelenlegi állás szerint az MSZP a miniszterelnök-jelölttel együtt választ majd kampányfőnököt, vélhetően leghamarabb a decemberi kongresszuson.