Csütörtöki kényszerleszállás: mentesítő gépet küldenek

2009.08.07. 11:36 Módosítva: 2009.08.07. 11:36
Egy brit fapados légitársaság Tel-Avivból Manchesterbe tartó járata kért csütörtökön műszaki okok miatt leszállási engedélyt Ferihegyen. A gépen senki sem sérült meg, az utasokért mentesítő gépet küldenek.

A Boeing 757-200-as gépet vezető pilóta hermetizációs problémát jelzett, ezért kért engedélyt a leszállásra csütörtök este. A gépen 238 utas volt, senki nem sérült meg. Az utasokért péntek délben mentesítő gép érkezik, hogy Manchesterbe vigye őket - mondta el Hardy Mihály.

Az elsődleges vizsgálatok során a szerelők nem találtak a gépen mechanikai sérülést, tehát valószínűleg nem a repülőgép ablakainak repedése okozta a problémát. A kommunikációs vezető a hermetizációs problémát úgy magyarázta: a repülőgép fedélzetén mesterséges túlnyomás uralkodik, ha a pilóta azt érzékeli, hogy szökik a levegő a gép belsejéből, akkor azonnal le kell szállnia a legközelebbi repülőtéren.

A magasban a külső légnyomás csak ötöde a tengerszintinek, ami az embernek kevés, ezért az utasszállítók légmentesen zárt belsejében körülbelül 1800 méteres magasságnak megfelelő légnyomást állítanak elő. Ha a hermetizáció hirtelen megszűnik, a szerkezet szétrobbanhat, mint egy feszesre felfújt léggömb a tűszúrástól.

Hardy Mihály ugyanakkor kiemelte: nem ritka a repülőgépeknél ez a probléma, szavai szerint kéthavonta előfordul, hogy emiatt kérnek leszállási engedélyt a járatok Ferihegyen.