Visszasírják a kerékbilincset Szombathelyen

2009.08.09. 18:07
Nem tudják beszedni a parkolási büntetést a külföldi autósoktól a nyugati határnál, írja a tények.hu. A nemzetközi jogsegély alapján csak a 70 eurónál nagyobb büntetés után adják ki a külföldi adatait. Szombathelyen többen a kerékbilincs visszaállítását akarják. És van olyan képviselő, aki a kerékbilincset csak a külföldi autókra tenné fel.

"Az elmúlt időszakban megduplázódott a külföldi rendszámú gépjárművekkel elkölvetett szabálysértések száma, amelynek az okát én első sorban abból látom, hogy velük szemben a feljelentés alapján indult szabálysértési eljárást nem lehet lefolytatni" - mondta a városi közterület felügyelet igazgatója.

Csak a 70 eurónál nagyobb bírság esetén lehet a másik ország hatóságaihoz fordulni. Ugyanez a helyzet a parkolási díjakkal, ami után szintén nem fizetik ki a bírságot a külföldi, például osztrák autósok.

A szombathelyi alpolgármester szerint visszaélnek a helyzettel a külföldiek. "A saját országukban mintapolgárként élő emberek, amikor ugye átlépik az országhatárt, akkor úgy gondolják kevésbé vonatkoznak rájuk a szabályok" - mondta.

Szombathelyen már volt kerékbilincs 10 éve. Úgy tudjuk, akkor azért szüntették meg, mert egy helyi képviselő autójára is került egy. Ha visszaállítják, akkor sem szeretnék, hogy szombathelyieket megbüntessenek.

"A magam véleménye az, hogy a kerékbilincset csak akkor szabadna bevezetni Szombathelyen, hogyha azzal nem zargatnánk a szombathelyeieket. Mondjuk csak külföldi autókra lehetnek kerékbilincset rátenni. De ez pedig sokan aggályosnak tartják." - mondta az alpolgármester.

Ha külföldi autóst büntetnek a bírság fél év alatt elévül. Az EU már tervezi, hogy egy egységes nyilvántartást vezet be, ami után mindenkinek ki kell fizteni a büntetéseket.