Az Onkológiai Intézet szerint nem küldenek el betegeket

2009.08.10. 18:24 Módosítva: 2009.08.10. 18:24
Az Országos Onkológiai Intézet szerint tényleg túl sok a beteg, de ellátnak minden hozzájuk fordulót. Ezzel válaszoltak a Népszabadság cikkére, miszerint rákbetegek százait küldik el az intézetből, mert a vezetőség szerint nincs pénz az új páciensek ellátására.

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) betegfelvételi rendje teljes mértékben megfelel a jelenleg hatályos törvényeknek és az etikai igényeknek, a betegellátás pedig európai akkreditációval igazolva a legmagasabb szakmai feladatok megoldására is képes - olvasható az intézet hétfői közleményében.

Az intézet azzal kapcsolatban írt közleményt, hogy a Népszabadság múlt csütörtöki számában azt írta: rákbetegek százait küldik el a fővárosi onkológiai intézetből, mert a vezetőség szerint nincs pénz az új páciensek ellátására. A betegek fogadásának korlátozása fokozatos volt.

Az első igazgatói utasítás csak azt írta elő, hogy az előző év betegszámának harminc százalékát vehetik fel, majd területi korlátozás lépett életbe, végül pedig a területen kívüli teljes tiltás. Az akkori cikk szerint az onkológiai intézetben csak a nőgyógyászatról havonta 120-140 beteget küldenek el. A sebészet, illetve a patológia is sorra utasítja vissza a pácienseket. Tiltakozásul a nőgyógyászat vezetői felmondtak, mondván: képtelenség, hogy pénzügyi okok miatt betegek életét tegyék kockára - közölte a lap.

Az intézet szerint a "cikk állításai valótlanok". Hétfőn azt írták, 15 év alatt duplájára emelkedett a betegforgalom. Az utolsó két évben pedig 8-8 százalékkal. Az intézet betegeinek 20 százaléka fővárosi, 80 százaléka vidéki, az OOI-ből tovább küldöttek aránya az országban messze a legkisebb, 2008-ban 0,6 százalék volt.

A közlés szerint a betegelégedettségi felmérések szerint "szinte minden betegünk ajánlaná rokonainak az Országos Onkológiai Intézetet". A megnövekedett betegforgalom igényei - 16 ezer fekvő és körülbelül 600 ezer járóbeteg -, fejlesztés nélkül már ma meghaladja az intézet épületeinek, személyi és gazdasági kapacitásainak korlátait. Az OOI - európai pénzből biztosított fejlesztési terve aláírás előtt áll, a finanszírozás megoldására tárgyalások folynak.

Az intézet "ebben a helyzetben is hiánytalanul gondoskodik minden egyes hozzáforduló betegről" - írták, hozzátéve: a törvények szerint azonnal ellátja a területéhez tartózó betegeket, továbbá minden beteget az ország bármely részéről, akinek ellátását csak az intézet képes biztosítani. Emellett előjegyzi a többi területen lévő beteget is, egészen addig, ameddig a várakozás még nem veszélyezteti a beteg gyógyulási esélyeit. Ennek a határidőnek az elérésekor, amely a betegek néhány százalékát érinti, komplex terápiás javaslattal a törvény által megjelölt területi onkológiai osztályra (egyetemek, súlyponti kórházak) utalja a beteget. Ha azonban a beteg, vagy a területileg illetékes onkológiai centrum bármilyen ok miatt kéri, azt a beteget is kezeli az intézet - írták.

A közlés szerint minden osztályvezető maga dönt kapacitásainak felhasználásáról. Az intézet nőgyógyászati osztályán 2008-ban 981 műtétet végeztek. A rendelkezésre álló keret 2009-ben 1400 műtét. A nőgyógyászati osztály 2009. január 1-je és július 30-a között 781 műtétet végzett, ebből 246-ot jóindulatú daganat miatt, amit "bárhol, bármikor, bárki meg tudott volna operálni" - írták. Jelenleg szeptember 21-ig 72 beteg van előjegyezve. "Az Országos Onkológiai Intézetben évek óta minden típusú nőgyógyászati műtétet elvégeztek és ez után is el fognak végezni" - közölték. Az intézet az MTI-hez eljuttatta osztályvezető főorvosi karának nyilatkozatát is, amelyben egyebek mellett leszögezik: "az Országos Onkológiai Intézet minden hozzá forduló betegéről hiánytalanul gondoskodott".