Őrizetbe vették Varga Gergely volt ügyészt

2009.08.17. 22:05 Módosítva: 2009.08.17. 22:23
Befolyásolni próbálta az eljárás szereplőit, ezért őrizetbe vették Varga Gergelyt, a Fővárosi Főügyészség volt szóvivőjét, akit július végén értek vesztegetésen.

Őrizetbe vették Varga Gergely volt kerületi ügyészségi ügyészt hétfő délután hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

"A kényszerintézkedésre azért került sor, mivel a nyomozás során konkrét adatok merültek fel arra, hogy a gyanúsított az eljárás szereplőit befolyásolni törekedett, ezáltal veszélyeztette a bizonyítás eredményességét" - olvasható a közleményben.

A főügyészség munkatársai Varga Gergelyt július 27-én Budapest közelében érték tetten, miközben vesztegetési pénzt vett át egy bírósági szakaszban lévő büntetőügy terheltjétől.

Lefeküdt egy vádlottal

Ihász Sándor fővárosi főügyész július 30-án sajtótájékoztatóján azt közölte: javaslatára a legfőbb ügyész hivatalvesztéssel sújtotta Varga Gergelyt, mert a fegyelmi eljárás eredménye szerint egy ügyben, amelyben ő képviselte a vádat, megengedhetetlen módon egyezkedni kezdett az egyik vádlottal arról, hogy anyagi ellenszolgáltatásért felfüggesztett szabadságvesztést indítványoz számára.

A főügyész akkor beszélt arról, hogy Varga Gergely bizalmi, majd szexuális viszonyba került az egyik vádlottal, és az ügyben nyomozást folytató Központi Nyomozó Főügyészség szerint 600 ezer forintért ajánlotta fel neki, hogy felfüggesztett szabadságvesztést indítványoz.

Varga Gergely tavaly januárig volt a Fővárosi Főügyészség szóvivője, akkor azért távozott a posztról, mert feljelentették. Ahogy arról egy birtokunkba jutott hangfelvétel alapján beszámoltunk: azt állította a Mendoza-ügy bírósági tárgyalása után, hogy ismeri a valódi tetteseket. A belső vizsgálat szerint csak blöffölt, így nem indult ellene eljárás.