Bächer ma a Népszabadságban veri ököllel a zongorát

2009.08.18. 09:33 Módosítva: 2009.08.18. 10:47
Bächer Iván azok után is publikálhat a Népszabadságban, hogy hétfőn, egy engedélye nélkül a Magyar Hírlapban közölt cikkében arról ír, hogy a fasisztákra fog szavazni. Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője szerint Bächer nagy port kavart cikkét azért nem közölték, mert rossz volt.

Kedden újabb publicisztika jelent meg Bächer Iván tollából, ezúttal azonban nem a Magyar Hírlapban, hanem saját lapjában, a Népszabadságban.

A hétfői Magyar Hírlapban, a szerző hozzájárulása nélkül jelent meg egy írás Bächer Ivántól. „A fasisztákra fogok szavazni, döntöttem el, mire a körútra kiértem – kezdődik a cikk. – A fasisztákra leszek muszáj szavazni. Nem tehetek majd mást. Rájuk kell szavaznia minden tisztességes, demokratikus magyar polgárnak.”

A Népszabadság publicistájának azért lett elege a hatalomból, mert „ahol felbukkannak, ott lopás esik. Metró: lopás. MÁV: lopás. Posta: lopás. Autópálya: lopás. BKV: lopás. Villamos művek: lopás. Margit híd: lopás. És ez itt, a hetedik kerület: lopás.”

A publicista hétfőn a Hírszerzőnek elmondta: három barátjának mutatta meg a cikket, akik megmutatták más barátaiknak, a kézirat végül az azt engedély nélkül közlő Magyar Hírlapban landolt. Bächer nem tudta megmondani, hogy a történtek után folytatódik-e együttműködése a Népszabadsággal. Vörös T. Károly hétfőn úgy nyilatkozott: „Nem értem, hogy juthatott idáig egy ilyen végtelenül tehetséges ember”.

„Én azért csaptam a húrok közé, mert a hazámat féltem – írta Bächer a keddi Népszabadság harmadik oldalán megjelent publicisztikájában. – És mert ettől a jobboldaltól féltem mindenekelőtt. Én ezt a jobboldalt nem utálom. Én ezt a jobboldalt gyűlölöm. De azt kell látnom, hogy ezt a gyűlöletes oldalt a másik oldal segíti hatalomra. Gyávasággal, kulturálatlansággal és mindenekelőtt: a korrupcióval. Tolvajokkal nem lehet üldözni a rablót.”

A szerző szerint a Magyar Hírlap nem kereste őt, pedig „én vagyok ennek az országnak legkönnyebben megtalálható, nem hogy hírlapírója, de embere.”

A keddi Magyar Hírlap szerint megpróbálták felvenni a kapcsolatot Bächerrel, de elérhetőségét sem a Népszabadság főszerkesztőjétől, sem annak helyettesétől nem kapták meg. Egyben tudatják: várják a publicista jelentkezését, mivel ki akarják fizetni a másodközlésért járó honoráriumot.

„Kerestek a Magyar Hírlaptól, de nem emlékszem, hogy kérték volna Bächer számát ” – mondta az Indexnek Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője. A lap és a szerző együttműködése folytatódik, ezt a keddi cikk is bizonyítja. Az írás különben nem szerkesztői felkérésre született. „Bächer Iván egy szabad, magyar író, 2005 óta nem tagja a szerkesztőségnek – mondta a főszerkesztő. – Ha megfelelő minőségű kéziratot küld, akkor közöljük.”

Vörös T. Károly visszautasítja, hogy a végül a Magyar Hírlapban megjelent írást politikai okokból nem közölték. Szerinte az egy erős hangú, nagy lendülettel megírt rossz írás volt, ami minden elemében hamis. A főszerkesztő szerint Bächer úgy gondolta, hogy a végigvitt túlzással mindenki számára világos lesz a mondanivalója, de nem volt az.

Vörös T. úgy emlékezik, hogy 2005 óta a mostani esettel együtt összesen vagy kétszer kellett Bächer-cikket visszaadni.