Gyurcsány ötvenezret adományozott a krízisalapba

2009.08.18. 08:34

Gyurcsány Ferenc ötvenezer forinttal járult hozzá ahhoz a pénzalaphoz, amit a kormány hozott létre, hogy a válság által leginkább sújtott emberek kaphassanak egyszeri, vissza nem térítendő segélyt, írja a Magyar Nemzet. A szociális minisztérium honlapján hozták nyilvánosságra a listát (pdf), amin azoknak a neve szerepel, akik befizettek pénzt a krízisalapba, és nevük közzétételéhez hozzá is járultak.

A lista szerint tizenöten félmillió forintnál nagyobb összeget adományoztak. Bajnai Gordon járult hozzá a legtöbb pénzzel, ő több mint 3,5 millió forintot fizetett be. A miniszterek egységesen egy havi fizetésüket ajánlották fel.

A krízisalapba cégek és magánszemélyek fizethetnek be tetszőleges összegeket, a rászorulók minimum 20, de legfeljebb 50, egyes kiemelt esetekben pedig maximum 100 ezer forintot kapnak az alapból. A program augusztus 1-jén indul és november 30-ig tart.

Támogatásra azok jogosultak, akik nem kapnak nyugdíjat, és akik idén az önkormányzattól nem vettek 15 ezer forintnál több átmeneti segélyt, továbbá családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a minimálbér nettó összegét – amely ma 57 815 forint –, illetve a válság miatt kerültek krízishelyzetbe.