Hagyó szóvivőjét főállásban fizeti a BKV

2009.08.18. 10:51 Módosítva: 2009.08.18. 17:01
Több mint 800 ezer forintos prémiumot kapott a BKV-tól Hagyó Miklós szóvivője néhány nappal azelőtt, hogy kitört a BKV-t felügyelő főpolgármester-helyettes és a BKV-vezér, Kocsis István közötti háborúskodás. Horváth Éva ugyanis - miközben másfél éve a Városházán koordinálja a főpolgármester-helyettes ügyeit - a közlekedési vállalat teljes munkaidős alkalmazottja. Horváth szerint egy Kocsissal kötött megállapodás alapján maradhatott meg az igazgatóváltás után a 2007-ben létrejött munkaviszonya.

Az Index információi szerint Hagyó Miklós, közlekedési ügyekért felelős főpolgármester-helyettes titkárságvezetője 2007 eleje óta folyamatosan a BKV fizetett munkatársa.

A MSZP-s politikus szóvivőjeként Horváth Éva szignója az elmúlt hetekben rendszeresen ott szerepelt a BKV-s ügyeket, így a vezérigazgató sorsát is érintő fővárosi nyilatkozatokon, de ezzel egyidőben Kocsis beosztottja is volt.

Szintén Horváth Éva írta alá azt a hétfői nyilatkozatot, amely jelezte, hogy a kórházban fekvő Hagyó képviseletében a Városházán is külön hatalmi ágat képvisel. A szóvivői közlemény kerekperec cáfolta a főpolgármester kabinetirodáján kiadott korábbi állítást, hogy Hagyó szóban felajánlotta volna a BKV felügyeleti jogának átadását Demszky Gábornak. A közlemény egyben a fővárosi szocialistákhoz irányította a felelősségi körök újraosztását felvető SZDSZ-eseket.

Horváth 2007 elején került a 4-es metró projekt keretében a közlekedési vállalathoz. Néhány hónapig a BKV Zrt. DBR igazgatósághoz rendelt szóvivője volt, ám a tavaly év elejétől már Hagyó belső embereként tűnt fel a hírekben.

A szóvivő jelenleg a közlekedési vállalat igazgatósági munkatársa napi 8 órás főállásban. Információink szerint fővárosi szóvivősége alatt bérét kétszer emelték. A menedzseri jövedelmekhez képest szerény, 300 ezer forint alatti nettó fizetését számos prémiummal és jutalommal tették kedvezőbbé. Horváth két és fél éves BKV-s pályafutása alatt mintegy 10 millió forintos premizáláshoz jutott.

Horváth Éva az Index kérdésére elismerte, hogy pillanatnyilag mindkét helyen dolgozik, de hozzátette: „a nemzetközi és a hazai gyakorlatnak megfelelően, mint kommunikációs szakember, amíg nincs összeférhetetlenség”, addig annyi helyen vállalhat munkát, amennyit teherbírása enged. A szóvivő szerint „a fővárosi önkormányzat, és az annak tulajdonában álló cég között nincs érdekellentét, ezért a két feladat ellátása nem összeférhetetlen, sem jogilag, sem erkölcsileg nem kifogásolható”.

A Hagyó mellett kommunikációs tanácsadóként megbízási szerződéssel tevékenykedő Horváth Éva azt állította, BKV-s munkaviszonya folytonosságáról személyesen Kocsis Istvánnal egyeztetett, az ő kérésére maradt a cégnél, és tőle az elmúlt egy évben sem kapott olyan jelzést, hogy elégedetlen lenne teljesítményével.

Horváth Éva 2006-ban, az országgyűlési választások előtt a Schmuck Andor által menedzselt Tisztelet Társasága szóvivőjeként tűnt fel a közéletben. A választások után az MDF-fel megállapodott szervezettől igazolt a BKV-hoz, de közben a stop.hu portált is irányította.