Átadták a kitüntetéseket, vita a légi bemutatóról

2009.08.20. 09:21 Módosítva: 2009.08.20. 14:34
Idén is a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődött a Kossuth téren az augusztus 20-i központi állami ünnepség. Az utolsó pillanatban bejelentették, nem marad el a Magyar Repülő Szövetség légi bemutatója.

A köztársasági elnök idén "kiterjesztve" értelmezte a miniszterelnökkel az állami kitüntetésekről szóló törvényt. A jogszabály szerint az elismerést olyan teljesítményért adják ugyanis, amelyet már az új, demokratikus Magyarország történetében produkáltak. Idén azonban két olyan személy kapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét, akiknek érdemei még a rendszerváltás folyamatában mutatkoztak meg.

Sólyom László erről a Parlament Kupolacsarnokában beszélt, ahol a nemzeti ünnep alkalmából átadták az állami kitüntetéseket. Az elismeréseket az államfő adományozza a miniszterelnök előterjesztésére. A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést idén Németh Miklós volt miniszterelnök és Tölgyessy Péter alkotmányjogász kapta.

D KOS20090820002

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést Fischer Ádám Kossuth-díjas karmester, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója kapta, aki később veszi át az elismerést. Ugyanilyen kitüntetést kapott az Európai Parlamentben (EP) végzett képviselői munkája elismeréseként Kósáné Kovács Magda volt EP-képviselő és Soltész István, az Országgyűlés főtitkára.

Több évtizedes tudományos munkásságáért, korszakalkotó jelentőségű irodalomszervező és nemzedéknevelő oktatói tevékenységéért Ilia Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész is középkereszt a csillaggal kitüntetést kapott, ahogyan Rubik Ernő, akinek a világszerte nagyra becsült tárgyművészeti és feltalálói tevékenységét, illetve oktatói munkásságát ismerték el.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést vehetett át Baranyai János, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke, Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter, Bocskay T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke, Buda Béla pszichiáter, Csötönyi Pál Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Farkas István közgazdász, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Felügyeleti Tanácsának volt elnöke, Gyarmati István, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási és Tudományos Tanácsának elnöke, Hodicska Tibor bukaresti főkonzul, Horváth Jenő, a Magyar Ügyvédi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke, Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója, Murányi Katalin, a Legfelsőbb Bíróság kollégiumvezető-helyettese, Nagy Frigyes volt földművelésügyi miniszter, Nagy Kálmán, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fellebbviteli főügyésze, Nagy Márta, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese, Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke, Páczelt István, a Miskolci Egyetem Gépészmérnök és Informatikai Kar Mechanikai Tanszék egyetemi tanára, Rainer M. János, a Magyar Forradalom Története Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány főigazgatója, Simonyi András, a washingtoni külképviselet volt vezetője és Szőke László, a prágai külképviselet vezetője.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (katonai tagozata) kitüntetést kapott Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka.

Botrány a légi bemutató körül

A Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) sérelmezi, hogy nem az ő eredetileg meghirdetett programjuk, hanem a Red Bull bemutató részeként szállhatott fel három légi jármű az ünnepi repülőnapon.

Petruska Márta közölte: megdöbbentőnek tartják, hogy a hatóság a Red Bull hatósági engedélyeit intéző MasterSky cég számára kiadta az engedélyt, miközben számukra nem. Ugyanazok a gépek ugyanazzal a személyzettel szálltak volna fel az ő programjuk keretében, ám számukra ezt nem engedélyezték.

Jelezte: az MRSZ számára még az elutasító határozat sem érkezett meg, csak a sajtóból értesültek a döntésről.

Mennyire egyenlők a pályák, egyenlők esélyek, ha az ugyanolyan üzemeltetői jogokkal rendelkező MRSZ-nek nem, ám a másik cégnek kiadták az engedélyt? - vetette fel.

Nem sokkal korábban Juhász Gábor, az igazságügyi és rendészeti minisztérium államtitkára, az operatív törzs vezetője azt mondta: a gépek repülésére azért van mégis lehetőség, mert a MasterSky nevű magyar cég - amely rendelkezik az érvényes repülési engedéllyel és garantálni tudja a kormányhatározatban rögzített biztonsági feltételek betartását - megállapodott a kuriózumnak számító különleges repülőgépek repüléséről. Mivel a feltételek biztosítottá váltak, a légügyi hatóság hozzájárult a gépek repüléséhez.

DSZZS20080820002

13 és 13.30 között a MALÉV Boeing B737-800, a Goldtimer LI-2, és a francia DC-3 repülését lehetett megnézni a Duna-parton.

Kordonok a Kossuth téren

Reggel a hagyományoknak megfelelően a köztársaság lobogójának felvonásával kezdődött az állami ünnepség.

Ezen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, valamint több politikus is.

A rendőrség kordonokat állított fel a Kossuth tér környékén, a Vértanúk terét körbezárták, és szintén elzárták a Szalay utcát is. Bejutni a Kossuth térre csak az Alkotmány utcáról lehetett. Az Alkotmány és a Honvéd utca sarkán detektoros kapukat állítottak fel és csak szigorú ruházat- és táskaátvizsgálás után lehetett a térre menni.

Sokan parkoltak a tilosban

Száznál is több autót szállítottak el a rendőrök Budapest belvárosából az augusztus 20-i rendezvények miatt lezárt területekről. A kocsikat a környező utcákban kereshetik a tulajdonosaik.

A legtöbb járművet a Kossuth tér környékéről, a Szalay utcából, a Bem rakpartról, a pesti alsórakpartról, az Olof Palme sétányról és a Műcsarnok közeléből vitték el a rendőrök. Ha valaki mégsem találná az időközben lezárt területen leparkolt kocsiját, a Forgalomirányító Központ 267-46-73-as városi telefonszámán érdeklődhet.