Bajnai egyeztetett Ficóval

2009.08.21. 14:52
Bajnai Gordon telefonon magyarázta meg a szlovák kormányfőnek, hogy Sólyom László látogatása és a prágai tavasz leverése között nincs összefüggés. Szerinte a szoboravatás nehezen tekinthető a szlovák szuverenitás elleni támadásnak.

"Bajnai Gordon pénteken délelőtt telefonon egyeztetett Robert Fico szlovák kormányfővel Sólyom László köztársasági elnök révkomáromi látogatása kapcsán, és a szlovák kormányfő biztosította a miniszterelnököt, hogy gondoskodnak a magyar államfő és a rendezvény biztonságáról" - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő pénteki tájékoztatóján.

"Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy a népeinket összekötő közös királyunk, Szent István emlékének szentelt szoboravatás nehezen tekinthető a szlovák szuverenitás elleni támadásnak" - tette hozzá.

Nincs összefüggés a prágai tavasz leverésével

Elmondása szerint a magyar miniszterelnök azt is világossá tette, hogy az 1968-as prágai tavasz leverésében játszott magyar szerepért mind Sólyom László köztársasági elnök, mind pedig a magyar kormány hivatalosan már bocsánatot kért. A szoboravató ünnepség időpontjának megválasztása és eközött már csak ezért sem lehet összefüggést keresni és találni.

Bajnai jelezte, hogy a szlovák hatóságok feladata és felelőssége az ünnepi rendezvény békességének megőrzése, mindenfajta előre be nem jelentett, így illegális ellentüntetés, provokáció megakadályozása. A miniszterelnök szerint a magyar hatóságok a maguk részéről mindent megtesznek a szélsőséges elemekkel szemben a Magyar Köztársaság határain belül.

Találkozót terveznek

Bajnai még megerősítette, hogy szükség van a két ország közötti feszültséget oldó, a problémák rendezését célzó párbeszédre. Erre jó alkalmat jelent a két ország külügyminisztere közötti jövő heti informális bledi találkozó, ahol azt is megvizsgálják, hogy a két miniszterelnök munkatalálkozójára mikor kerülhet sor.