A Jobbik megfenyegette a rendőröket

2009.08.22. 22:03 Módosítva: 2009.08.22. 22:25
A Jobbik kormányzati szerepre készül, visszafoglalnák a Felvidéket és Kárpátalját, elkezdenék az elszámoltatásokat és bebörtönzéseket, hangzott el az illegális gárdaavatón, ahol hatszázhuszan tettek esküt.

„Fordul itt még a szél, nem is kicsit, nagyon. Vihar lesz majd belőle. És akkor azoknak, akik most bennünket üldöznek, akik a magyar demokráciát üresítik ki, akik hazaárulókat szolgálnak, azoknak a bíróság előtt kell majd felelniük” – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke a szombat délutáni gárdistaavatáson, ahol 620 új gárdistát vettek fel a szervezetbe.

Vona hangsúlyozta, hogy nem akarják újraszervezni a jogerős bírósági ítélettel megszüntetett Magyar Gárda Egyesületet. Viszont nem látnak semmi kivetnivalót abban, hogy elindítsák az Új Magyar Gárda Mozgalmat.

Nem kellett azonban a szélsőséges, hungarista, revizionista, rasszista mozgalmak kelet-európai szakértőjének lenni ahhoz, hogy a kívülálló is megállapíthassa: az új magyar gárda alapítása csupán a szervezet körüli jogi huzavona része. Az Új Magyar Gárda Mozgalom egyenruhája és jelképei ugyanis egyeznek a régijével, a tömegben felfedeztük a régi gárdistákat, és a szervezet köszöntése is maradt az ismert. „Adjon az isten” – mondta minden egyes színpadra lépő szónok, amire a közönség a begyakorlott módon vágta rá, hogy „szebb jövőt”.

Barikád buszokból

A hasonlóságok mellett a hatóságok azonban találhattak néhány eltérést is, mert hiába várakozott sok rendőr az avatás helyszíne körül, a demonstrációt ott tartózkodásunk négy órája alatt nem zavarták meg. Igaz, a helyzetet bonyolította, hogy az esemény magánterületen, egy szimpatizáns külső szentendrei telkén zajlott.

A rendőrök közül érkező Vona Gábor annyit mondott kérdésünkre, hogy azt az ígéretet kapta, a rendfenntartók csak akkor nyomulnak be a területre, ha a gárdisták alakzatba állnának. Továbbá megmutatta nekünk a helyszínen átvett levelet, ami gyanúsítottként idézi be hétfőn a bíróságra, „egyesülési joggal való visszaélés vétsége miatt”.

„Ha a hatóságok azt akarják, hogy plusz tíz százalékot szerezzen a választásokon a Jobbik, akkor hurcoljanak meg” – vetette oda, mielőtt színpadra lépett volna. A közönség előtt pedig esküt tett: „Én Vona Gábor esküt teszek, hogy azok, akik ma elvtársaknak hívják magukat, hamarosan cellatársak legyenek”.

A Jobbikot már kormányzó pártként emlegető Vona magabiztossága érthető volt, ha a délelőtti eseményeket nézzük.

A gárdaavatást ugyanis délután háromra hirdették meg, de a rendőrség megjelenése miatt úgy döntöttek, már tízkor megtartják az eskütételt. A karhatalom érkezésére a buszokkal körülvették a területet, szekérvárat alakítottak ki, így a rendőrök csak nehézkesen tudtak beszivárogni. Miközben a rendőrök a gárdistákat igazoltatták, az új tagok letették az esküt.

„A Jobbik mindenkire, aki a magyar nemzet ügyét elárulta, a legszigorúbb büntetést fogja majd követelni. Jól gondolja meg tehát mindenki, hogy egy süllyedő hajó és annak hibbant és romlott kormányosai kedvéért tönkre akarja-e tenni saját jövendő életét” – intézte szavait a kint várakozó rendőrökhöz, majd látnokian megjegyezte: „Az ország kétharmada jobbikos, csak még nem tud róla”.

Szellem és fizika ellen véd

A jobbikos hatalomátvétel emlegetésénél is meglepőbb volt az új gárda kapitánya. A tényszerűség iránti végtelen elkötelezettségünk mellett jegyezzük meg, hogy a gárdát mostantól egy vékony, IT-szemüveges, kissé pösze, negyvenes úr vezeti. A két megtermett gárdista közt színpadra lépő Kiss Róbert leszögezte, a gárda feladata „a magyarság szellemi és fizikai védelme.”

Majd miközben a tömeg percekig "vesszen Trianon!"-ozott, bejelentette, hogy letette esküjét a székely és felvidéki szakasz is. Kiss Róbert végül két oldalról puszit adott fogdmegjeinek, és távozott, mint aki túl rég hagyta kinn vészvillogóval a BMW-jét a Mammut előtt.

Újra vannak csendőrök

„Az a rendőr, aki itt ma intézkedik, nem kap állást a Jobbik hatalomra kerülése után” – vette elő újra a karhatalmat Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője. A rendőr kifejezést itt azonban viszonylagossá tette, hogy a gárda ezen a napon létrehozta a saját erőszakszervezetét, a csendőrséget.

Az eseményt is a most beiktatott új magánrendőrség biztosította.

A csendőröket onnan lehetett megismerni, hogy viseletükben ötvözték a rohamrendőr, a harmincas évek magyar csendőre, a második világháborús német kiskatona és a magyar honvédség ruházatának stíluselemeit. Németes sildes sapkájukra kakastollat tűztek, lajbijuk fölé csendőrség feliratú golyóálló mellényt húztak, oldalukon rohamsisak és gázálarc fityegett. Néhányuknak lábszár- és könyökvédője is volt. Lábukon pedig a magyar honvédség bakancsát viselték.

A mezei gárdisták ugyanakkor az azonosítószámot vették át a rohamrendőröktől. A minden felesküdött gárdista mellényén olvasható hétjegyű szám azonban nem arra utal, hogy a szélsőséges szervezet már 1 milliós létszámú.

Mint megtudtuk, az első két számjegy a megyét jelzi (például 01 Budapest, 05 BAZ megye), a hátsó számsor pedig azt, hogy emberünk hányadik tag az adott körzetben.

Indul a vonat

A már elhangzott toposzokat Hegedüs Lóránt erősítette meg. Rövid, alig kódolt cigányozás és zsidózás után kijelentette: ők nem fognak megállni a komáromi hídon, ahol Sólyom László. „Tovább megyünk azon a hídon, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki híveinkkel.”

Murányi Levente, a Jobbik alelnöke, a régi Magyar Gárda alapítója is a rendőröket vette elő. „A Jobbik 2010-ben minimum a második erő lesz a parlamentben, jó ha tudják, nem felejtünk. Emlékezni fogunk, milyen gaztetteket hajtottak végre a rendőrök.”

Szemléletes képpel zárta beszédét: „A Jobbik és a Magyar Gárda olyan, mint egy-egy vonatsín. Mind a kettő kell ahhoz, hogy elindulhasson rajta a vonat.”