4,5 milliós tiszteletdíj a távozó Szili Katalinnak

2009.08.25. 15:14
Szili Katalint, az Országgyűlés leköszönő elnökét három havi tiszteletdíj illeti meg távozásakor a jelenlegi szabályok szerint. A házelnöknek továbbra is jár személyi védelem, autó, kétfős titkárság, de a rezidenciáról ki kell költöznie.

Összesen bruttó 4,5 millió forintos tiszteletdíjat kap a házelnöki posztról szeptembertől távozó Szili Katalin. Az országgyűlés elnökének havi tiszteletdíja jelenleg 1 507 350 forint. A házelnök távozásakor kevesebb pénzt kap, mintha kitöltötte volna a mandátumát, akkor ugyanis hat havi tiszteletdíj járt volna neki.

Szili Katalin ezen felül jogosult arra, hogy a köztársasági őrezredtől csökkentett személyi védelmet kapjon egy éven át, és ugyancsak jogosult egy autóra is, ugyanannyi ideig, mint ameddig házelnök volt.

A törvények szerint jár neki továbbá több mint három évig két fős parlamenti titkárság. Ez a házelnöki poszton eltöltött idő fele a szabályok szerint. Szili Katalin jelenleg állami rezidencián lakik, ebből ki kell költöznie.

A szocialista politikus 2002 májusától töltötte be az Országgyűlés elnöki posztját, amelyre 2006 májusában ismét megválasztották.

Szili Katalin az MSZP július 4-i kongresszusán jelentette be, hogy "a baloldal újjáépítése érdekében" szeptemberben lemond posztjáról.

Az MSZP országos elnöksége hétfőn döntött arról, hogy azt javasolja a frakciónak, Katona Béla, a szocialista képviselőcsoport helyettes vezetője legyen az Országgyűlés új elnöke. Erről a szeptember 10-i évadnyitó frakcióülésen születhet végleges döntés.