Kongó kasszát hagytak Gyurcsányra

2009.08.25. 14:28 Módosítva: 2009.08.25. 14:52
Alig néhány millió maradt a szocialisták pénzes zsákjában, a Táncsics Alapítványban, mire a volt kormányfő átvehette a vezetést. Gyurcsány Ferenc a hírek szerint nem örült a kínos meglepetésnek.

Az Index információi szerint mintegy 30 millió forint maradt a Táncsics Alapítvány számláján az idei költésekre

A szervezet vezetését nyár közepén vette át Gyurcsány Ferenc, aki a kormány éléről való távozása után jelentette be igényét az MSZP legnagyobb pénzosztó helyének irányítására. A kuratóriumi személycserék átvezetéséről kiadott fővárosi bírósági végzés július 8-án lépett hatályba.

A Lamperth Mónikát váltó ex miniszterelnököt azonban az Index információi szerint kellemetlen hírek várták a könyvelésen. A félmilliárdos költségvetésű szervezet ugyanis 2009-re anyagilag szinte teljesen kimerült. Úgy tudjuk, elfogyott a szervezet több száz milliós tartaléka is.

Az alapítvány honlapján nyilvánossá tett korábbi kuratóriumi döntések alapján még nem voltak óriási költések. A májusi 27-i ülésen például mintegy 70 millió forintnyi támogatás odaítéléséről döntöttek, amelynek jelentős részét, 14 illetve 14,5 millió forintot a Népszava és a Klubrádió kapta.

Bodi György, az alapítvány igazgatója a cikk megjjelenése után cáfolta, hogy a tartalékkeret is kimerült volna. Állítása szerint a 2008. december 31-én 428 millió forintos lekötésből jelenleg 390 millió forint van meg, az elkölthető keret viszont valóban 30 millióra olvadt.

Az igazgató azt közölte, hogy a helyzetet látva Gyurcsány Ferenc tárgyalásokat kezdett az MSZP vezetésével arról, hogy helyes-e a Táncsics Alapítvány eddig követett támogatási srtatégiája.

A szervezet mínuszban kezdte az évet. A 2008-as összbevétele 570 millió forint volt, az összkiadása viszont 616 millió forint. A túlköltést azzal magyarázták, hogy a Kapcsolat.hu Kft. tőkerendezésére kellettek extra kiadások.