Megkezdődött a harc a főpolgármester-jelöltségért

2009.08.26. 10:21
Gyurcsány Ferenc főpolgármester-jelöltként térne vissza a nagypolitikába, legalábbis egy, állítólag a volt miniszterelnökhöz nagyon közel álló Demos Alapítvány által készített tanulmány szerint. Kétséges, hogy a tanulmányt Gyurcsány környezete írta volna, a szivárogtatással többen is jól járhatnak. Egy biztos, elindult a harc a 2010-es szocialista föpolgármester-jelöltségért.

Befújt egy dokumentumot a szél az ablakon. Az AntiGyurcsány Team feladóval érkezett email - amelyet még nyolc másik szerkesztőségnek is elküldtek - remek összeesküvés-elméletet fogalmaz meg, állítólag a Gyurcsány Ferenchez nagyon közeli Demos Magyarországért Alapítvány elemzői az MSZP július 4-i, a párton belüli csatákat elnapolva lezáró kongresszusa után titkos tanulmányt készítettek, melyben Gyurcsány Ferenc visszatérési esélyeit és az ennek érdekében folytatandó stratégiát taglalják. A névtelenségbe burkolózó feladó csak részleteket közöl az állítólagos tanulmányból.

Unaloműző összeesküvés-elmélet

Elsőként Dessewffy Tibort, a Demos vezetőjét, Gyurcsány Ferenc közeli tanácsadóját kerestük meg. "Bizton állíthatom, hogy ilyen tanulmány a Demosnál nem készült, de kétlem azt is, hogy bárhol máshol" - mondta. Szerinte "unatkozó politikók uborkaszezonra időzített médiahekkje" csupán a - nevezzük így - tanulmány.

Dessewffy tehát tagad, de mi mást is tehetne. Ha nem a Demos készítette a tanulmányt, azért, ha pedig mégis, akkor azért. De a szerkesztőségünkhöz eljuttatott idézetek között szerepel néhány, amely alapján hitelt adhatunk Dessewffy tagadásának.

(A szövegből vett idézeteket eredeti formában, javítások nélkül közöljük, amennyiben egy, az eredeti szövegben mondatkezdő nagybetűt megváltoztattunk, azt szögletes zárójelezéssel jeleztük - azaz [x] az eredeti szövegben X.)

Háromaláhúzásos hibák

Az egyik idézett szövegrészlet szerint Gyurcsány visszatérésére az egyik lehetőség az "EP biztosi kinevezés". Egyrészt az Európai Parlamentnek (EP) nincs biztosa, szemben az Európai Unióval (EU), és gyanítjuk, hogy ezzel egy politikai elemző tisztában van. Ahogy azzal is, hogy az EU biztosi poszt remek lehetőséget teremt egy brüsszeli iroda megszerzésére, politikai visszatérésnek viszont aligha nevezhető, inkább nyugdíjas állásnak. Ha nem hiszik, kérdezzék meg Kovács Lászlót.

hdgy450

Egy másik idézet szerint a tanulmány szerzője "Gyurcsány Ferenc köré a szokásos stáb kialakítására teszek javaslatot: Gál Zoltán, Keszthelyi András, Szigetvári Viktor és Ficsor Ádám személyében". Ez 2006-ban még reális is lett volna, de azóta változott a helyzet. Mivel a Demos feltűnően szoros kapcsolatokat ápol Gyurcsány Ferenccel, így nyilván tisztában vannak azzal, hogy Szigetvári Viktor 2007-ben súlyos konfliktusba keveredett Gál J. Zoltánnal (a tanulmány készítője nyilván Gyurcsány kabinetfőnökére, nem pedig édesapjára, a volt házelnökre gondolt), amelyben Gyurcsány Ferenc nem állt ki mellette. Szigetvári ekkor nyilvánosan is szakított Gyurcsánnyal. Ficsor Ádámot ugyan Gyurcsány embereként tartják számon, de ez egyrészt csak részben igaz - valójában Bajnai Gordon felfedezettje -, másrészt az elmúlt hónapokban látványosan eltávolodott egykori főnökétől. Keszthelyi Andrást szintén nem neveznénk Gyurcsány emberének - ő amúgy teljesen légből kapottnak és képtelenségnek nevezte a tanulmányt. Szigetvári Viktor Bajnai Gordon kabinetfőnöke, Keszthelyi a főtanácsadója, Ficsor pedig titkosszolgálati minisztere.

Lejáratnák magukat

"Mint eszköz, botrányok kirobbantása, az MSZP-SZDSZ budapesti vezetőinek lejáratása 2009 végéig kivitelezhető, mert utána, a 2010-es választások okán kontraproduktívvá válhat, lásd Horn Gyula vagy Gyurcsány Ferenc lejáratási sikertelenségét, a választások előtt" - idézi a tanulmányt a szerkesztőségünkhöz eljuttatott email. Tekintve az MSZP és az SZDSZ fővárosi népszerűségét, ilyet csak az írhat, aki a szocialisták totális megsemmisítését akarja. A párt a júniusi EP-választáson 22,3 százalékos eredményt ért el Budapesten, és semmi sem utal arra, hogy jelentősen változott volna azóta a népszerűsége - Hagyó Miklós és Kocsis István háborúja biztosan nem használt. Ha ezt további botrányokkal lejjebb faragnák, onnan már aligha lenne visszaút. A parlamenti és az önkormányzati választások között nagyon kevés az idő a politikai hangulat lényeges változásához. Az elmúlt húsz évben egyetlen alkalommal, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülését és a zavargásokat követően 2006-ban volt példa jelentős fordulatra.

Hacsak nem egy teljesen elvakult és minden tekintetben optimista elemzővel van dolgunk, aki szerint Gyurcsány visszatérésére a "[f]őpolgármester jelöltség tűnik jelen pillanatban a legjobb megoldásnak, a vélhetően rossz szereplés után, a 2010-es tavaszi országgyűlési képviselőválasztásokat követően a párt romjain, mint újjáépítő munkára kész, friss erőként tudna megjelenni".

Aki keres, talál

Hibái ellenére a tanulmány néha kifejezetten éleslátó - bár tény, hogy egy nagyon jól tájékozott, de pusztán nyilvános forrásokra támaszkodó amatőr is képes lenne az összerakására. Helyes meglátása, hogy Gyurcsány távozása után "a pártnak nincs karizmatikus vezetője", ahogy az is vitathatatlan, hogy a "párt belső megosztottsága erősíti az antidemokratikus folyamat megerősödését, gondoljunk csak a »fiatalok-öregek« kiegyezése".

Az elnök embere az elnök

Hibátlan gondolat, hogy a "[m]iniszterelnök jelöltség kivitelezhetetlen", ahogy az is, hogy a pártelnöki szék visszaszerzése "logikus lépés lenne, de az ismert események után rossz válasz, ráadásul hitelvesztést is hozna".

Bár nem gondoljuk, hogy Gyurcsány Ferencnek ténylegesen esélye lenne a főpolgármesterség megszerzésére, mégis érdemes átnézni a tanulmányban vázolt stratégiát. Egyrészt, mert helyenként ez is pontos képet ad, másrészt mert ha valami, ez árulkodhat arról, hogy ki is állhat a tanulmány és a szivárogtatás mögött - az AntiGyurcsány Team nem reagált megkeresésünkre, de nem is remélnénk tőlük választ erre.

Zajlik már a háború

Hiszen valóban megkezdődött a harc a főpolgármester-jelöltségért. A budapesti szocialisták elvileg szeptemberben döntenek a jelölt személyéről. A tanulmány szerint Gyurcsány visszatérésének két feltétele Hagyó Miklós és Demszky Gábor gyengítése lenne. "A Fővárosi MSZP jelen pillanatban alkalmatlan Gyurcsány Ferenc fogadására, az erőszakos pártszervezési gyakorlatokról elhíresült Hagyó Miklós és csatlósai tartják kezükben az irányítást" - áll a tanulmányban. Megoldásként az erőszakos pártfoglalási modell másolását, Hagyó Miklós, valamint Demszky "politikailag veszélyes" háttérembere, Mesterházy Ernő lejáratását javasolják. Mesterházy Ernővel csak röviden tudtunk beszélni. Úgy tűnt, értetlenkedik, amikor kételyeinket fogalmaztuk meg a tanulmány hitelességével kapcsolatban, hogy félreértettük, Valójában arra akarta felhívni a figyelmünket, hogy bár valóban létezhet ilyen tanulmány, feltétlenül ellenőrizzük, hogy nem akar-e valaki félrevezetni.

A tanulmány szerint Mesterházyt a lejáratással fenyegetve vennék rá, hogy Demszky Gábort látszattszerepbe kényszerítse, hiszen a főpolgármester "bábként egy jó ajánlat után esetleg használható". Alkut is elképzelhetőnek tart a tanulmány, "Bajnai Gordon miniszterelnök segítségével szabad elvonulás valamint valamilyen nemzetközi pozíció ígéretével". "A FIDESZ-t folyamatosan Hagyó-Mesterházy körét kényelmetlen helyzetbe hozó munícióval táplálni kell, így maga Tarlós István készítheti elő Gyurcsány Ferenc visszatérését" - áll össze az ördögi terv a tanulmány végére.

Kinek áll ez érdekében?

Akárki is írta és/vagy szivárogtatta ki a tanulmányt, pillanatnyilag Gyurcsánynak árt a legtöbbet. Bár visszatérésének amúgy sincs sok realitása, a látszólag őt támogató tanulmány nyilvánosságra kerülése után még annyi esélye sincs a jelöltség megszerzésére. Időszerűnek tűnik Hagyó Miklós támadása is. A szocialista pártban egyre gyakoribb vélekedés szerint szerint a 13.havi nyugdíj elvétele nem ártott annyit az MSZP népszerűségének, mint a hetek óta súlyosbodó BKV-s botrányok. Ugyan a hivatalos verzió szerint a főpolgármester-helyettes nem felelős a közlekedési társaság körüli visszásságokért (noha ő felügyeli a céget), de neve annyira összefonódott a botrányokkal, hogy számos szocialista szerint nem indulhat főpolgármester-jelöltnek, bár a botrány előtt 60-70 százalékos támogatottsága volt a budapesti küldöttek körében.

D  HB20081218014

A tanulmány szerint Hagyó ellenében "minél szélesebb szövetség kialakítása" a cél, majd "Horváth Csaba főpolgármester-helyettest, mint lehetséges jelölte megfuttatását követően, a vélhető belső megosztottság után, a választási vereséget követően szabad az út Gyurcsány Ferencnek".

Mivel Gyurcsány eleve kizárt, Hagyó esélyei pedig a sorozatos botrányok miatt egyre romlanak, pillanatnyilag valóban Horváth tűnik a legesélyesebbnek a jelöltség megszerzésére.

A tanulmány és a benne foglalt elméletek kiszivárogtatásával ugyanakkor Hagyó még jól is járhat, hiszen ezentúl minden őt érő támadás mögött Gyurcsányt, Gyurcsány támogatóig és a párt megújításának ellenzőit láttathatja. Azt is mondhatja, hogy aki ellene van, az most a budapesti MSZP tönkretételén dolgozik. Horváth emlegetése sem lehet ellenére, hiszen a bábszerepbe beleírt főpolgármester-helyettes az egyetlen valódi riválisa.

A másik megtámadott fél, az SZDSZ sem panaszkodhat igazán. Az EP-választáson már Budapesten is az öt százalékos bejutási küszöb alá esett párnak ugyanis alapvető érdeke, hogy továbbra se essen ki a várost vezető koalícióból. Az azonban már nem alapvető érdek, hogy ebben a koalícióban mindenképp a szocialistákkal üldögéljen. Magyarán egy szoros MSZP-Fidesz önkormányzati választási eredmény esetében a mérleg nyelveként szerepelhet majd. Ha a szocialisták nyernek egy picit, akkor a szabad demokraták csak akkor szerezhetnek előnyös pozíciókat, ha a fővárosi MSZP-n belül káosz van. Illetve ez esetben sokkal egyszerűbb, ha a Fidesszel alkusznak meg.

Tehát az sem elképzelhetetlen, hogy az összeesküvés-elmélet szabaddemokrata tollból származik. Hogy kiéből, az már fogasabb kérdés. Azt alapul véve, hogy van egy, a jelenlegi városvezetéssel szemben álló SZDSZ-es mag - az MDF-ből kizárt Katona Kálmánnal és Hock Zoltánnal szövetkező, a tanulmányban meg is nevezett Lakos Imre és Bőhm András -, elképzelhető, hogy a renitens városatyák próbálják gyengíteni a háttérben meglehetősen összenőtt Hagyó-Mesterházy párost. Viszont az is igaz, hogy a BKV-s ügy kipattanása óta Demszky látványosan próbál leválni Hagyóról, és ennek a folyamatnak a részeként született a Gyurcsányra-kihegyezett hipotézis, azt sugallva, hogy Hagyóval már nem kell számolni.

De az is lehet, hogy Dessewffynek van igaza, és egy unatkozó politiko hekkeli a médiát.