Félmilliárdért keres brüsszeli ingatlant a pesti városháza

2009.08.27. 08:45 Módosítva: 2009.08.27. 08:55
Csaknem félmilliárd forintért venne ingatlant Brüsszelben a fővárosi önkormányzat az ottani irodájának, írja a Népszabadság.

"Tekintettel a főváros egyre erősödő EU-s szerepvállalására, a már a közeljövőben jelentkező rendkívüli lehetőségek kihívásokat és feladatokat is jelentenek, ezért elengedhetetlen Budapest brüsszeli jelenlétének megerősítése" - indokolja a tranzakciót a Népszabadság információi szerint az Ikvai-Szabó Imre és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztés, amelyről csütörtökön tárgyalhat a Fővárosi Közgyűlés.

A 2003-ban létrehozott képviseleten hárman dolgoznak, a létszámot fokozatosan bővítenék hétre. A képviselet irodáit jelenleg a brüsszeli régiótól bérlik kedvezményesen, de az előterjesztés szerint "a kibővült személyi állomány számára, illetve reprezentációs célokra méreténél és jellegénél fogva az nem alkalmas". A javaslat szerint egy frekventált városrészben található irodaépületet kellene megvenni, írja a lap.

A városháza eredetileg 200 milliót szánt a vásárlásra, ezt idén 160 millió forinttal emelték meg, a hiányzó százmilliót pedig a 2010-es büdzsé terhére különítenék el. Ez csak keretösszeg, ami elsőre soknak tűnhet, de a brüsszeli ingatlanárakat nézve nem az, ráadásul az ingatlan megvásárlása mellett az ottani magas illetékeket, közjegyzői díjat, a felújítás és az infrastruktúra kialakításának költségét is tartalmazza – mondta a lapnak Ikvai-Szabó Imre. A 300 négyzetméteres létesítményben 7-8 irodát, kiállítótermet, konferencia-központot is kialakítanának.