MVN: a sukorói ingatlancsere-szerződés még hatályban van

2009.08.28. 21:40
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. álláspontja szerint a Sukoró-Pilis/Albertirsa ingatlancsere szerződés nem tekinthető semmisnek, ameddig a bíróság a semmisséget jogerősen meg nem állapítja - tartalmazza az MNV Zrt. legfrissebb, az MTI-hez pénteken eljutatott állásfoglalása.

A közlemény leszögezi: a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) és az MNV Zrt. az ügyben csak az ingatlancsere szerződés kapcsán tekinthető érintettnek.

Az NVT döntéshozóinak a tavaly július végi döntés során olyan információk álltak rendelkezésre, amelyek alapján a csereügyletet jóváhagyhatták. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. akkori tájékoztatása szerint a pilis-albertirsai ingatlan együttest érinteni fogja az épülő M4-es autópálya nyomvonala. Ezért, ha azt más megoldással - vétellel, cserével - nem lehet az állami vagyoni körbe bevonni, akkor kisajátítási eljárást kell lefolytatni.

A közlemény emlékeztet: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a szerződés a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) alapján tekinthető semmisnek. A számvevők ugyanis azt feltételezik, hogy mivel az autópálya-építés nem az ingatlanok teljes területét érinti, a közcél nem áll fenn.

Ezzel szemben az autópálya-építési gyakorlat szerint számos esetben a kisajátítási eljárás elkerülése érdekében a teljes ingatlant, és nem csak annak az útépítéshez szükséges részét vásárolják meg. A magántulajdonos egyébként a Ptk. és a kisajátítási törvény alapján is kérheti az útépítéshez nem szükséges területeinek is a kisajátítását. Az autópálya-építések során több száz hektár úgynevezett maradékterület marad állami tulajdonban, amit az útépítés céljára nem használtak fel, de egyéb más gazdaságilag hasznos célra igen.

A tranzakcióval kapcsolatban felvethető, hogy az ingatlancsere nem értékarányosan történt, azonban az NVT döntéshozatali eljárását előkészítendő a jogszabályokban előírt értékbecslés elkészült. A cserepartner éppúgy megbízott ezzel szakértőt, mint az MNV Zrt. Annak eldöntése, hogy az értékbecslők hibáztak-e, csak egy minden eddiginél alaposabb vizsgálat után lesz lehetséges. Ennek megállapítására reményt nyújt a számos folyamatban lévő ellenőrzés - mutat rá a közlemény.

Arra vonatkozóan pedig, hogy az értékbecslés nem lehet alapvetően hibás, irányadó, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a megkötött csereszerződés árai alapján jogerősen vetette ki az illetéket - jegyzi meg állásfoglalásában az MNV.