A melegekre nem tudtak, így a rendőrökre támadtak

2009.09.05. 16:11 Módosítva: 2009.09.06. 08:02
Idén is összecsapásokba torkollott a meleg büszkeség menete Budapesten, amelyen mintegy ezer ember vett részt. A 300-400 ellentüntető ezúttal meg sem tudta közelíteni a felvonulókat, így a rendőrökkel csaptak össze. A felvonuláson részt vett Gyurcsány Ferenc és felesége is. A rendőrség 43 embert előállított.

A tavalyi összecsapások után idén még erősebb volt a rendőri készültség a melegfelvonuláson. A rendőrség már szombat délelőtt 11 órától kordonokkal lezárta az Erzsébet teret, a Bajcsy-Zsilinszky utca egy részét, az Andrássy utat és a párhuzamos utcákat.


Hétvégi lezárások nagyobb térképen való megjelenítése

A melegfelvonulás szervezési zavarokkal indult. A résztvevők egy része már háromnegyed kettőkor, negyed órával a menet tervezett indulása előtt elindult a Hősök teréről. A teljes menet végül fél háromkor indult el. A felvonuláson mintegy 800-1000 ember vett részt, többségükben nők.

A menet részvevőivel együtt vonult négy testőr gyűrűjében Gyurcsány Ferenc és felesége Dobrev Klára is. A volt kormányfőt még a Hősök terére való megérkezésekor a kordonok mögül folyamatosan szidalmazták, a bekiabálók vazelint ajánlottak neki, és azt is megmondták, mire használja. A menetben vonult a szabad demokrata Eörsi Mátyás, a volt szabaddemokrata Bauer Tamás és Léderer András is.

A menet a teljesen lezárt Andrássy úton gyakorlatilag zavartalanul haladt. Az ellentüntetők az Oktogonnál kerültek legközelebb a felvonulókhoz. Gyurcsány Ferenc is itt hagyta el a menetet. Feleségével és testőreivel lement az amúgy lezárt kisföldalattihoz és valószínűleg azzal távozott.

Délután háromig két embert állítottak elő, az egyiknél vadászcsúzli volt, a másikat eltűnés miatt körözték. Kettőkor verekedés volt az Anker köz és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán. Húszan támadtak egy brit állampolgárra, akit meg is ütöttek. A rendőrök megfékezték a verekedést és három embert előállítottak.

Háromnegyed négykor hat-nyolc ellentüntető rátámadt a rendőrökre a Király utcánál. A rendőrök könnygázt vetettek be, majd a Wesselényi utcáig futtatták az ellentüntetőket. A Városháza parknál az ellentüntetők tojásokkal, kővel, petárdákkal és üvegekkel dobálták meg a rendőröket, akik erre válaszul a Király utcába, a Madách tér felé és az Astoria irányába próbáltál kiszorítani a tömeget.

Egy hatvan év körüli ellentüntetőt a mentők vittek el, mert a rendőrökkel való kergetőzésben elesett a Király utcánál. A mentősök egyébként golyóálló mellényt és védőfelszerelést viseltek.

A melegfelvonulás az ugyancsak teljesen lezárt Erzsébet térnél ért véget. A résztvevők a Deák térről egy külön nekik indított metrószerelvénnyel hagyhatták el a helyszínt. A metróállomáson a felvonulás idején nem álltak meg a szerelvények. A menet végén csak a felvonulás résztvevőit engedték le a peronra, miközben a rendőrök teljes védőfelszerelésben és kutyákkal vigyázták a távozók biztonságát.

A rendőrök és az ellentüntetők összecsapásai nem sokkal öt óra után véget értek. Az Astoriánál még egy embert fektettek földre és bilincseltek meg a rendőrök. Fél hatkor elkezdték lebontani a kordonokat és megindult a forgalom.

Az Astóriánál 3-4 ismeretlen bántalmazott egy fiatal nőt, aki a meleg méltóság menetéről tartott hazafelé, ezért a rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság miatt indított eljárást, és megkezdték a tanúk kihallgatását, a körülmények tisztázását.

Az ellentüntetők egy része, mintegy száz ember a Blaha Lujza téren gyűlt össze, mert a felvonulás után a Corvin áruház tetején tartanak partit a melegek. Éjjel egy óra után is mintegy tucatnyi fekete ruhás, kopaszra borotvált fiatal várakozott a Blaha Lujza téren, és szidalmazta a Corvin tetőre érkezőket. A rendőrök egyenként igazoltatták a csoportosulókat, több embert előállítottak. Az itt történtekről folyamatosan hírt adunk.

Szombat kora estig 43 embert állítottak elő a rendőrök - közölte Tafferner Éva a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Volt, akinél kést találtak, egy férfit garázdaság miatt, egyet pedig azért állítottak elő, mert ellenszegült a rendőri intézkedésnek. Egy ember bejelentést tett a BRFK központi ügyletére, hogy bombát helyezett el a Hősök tere-Andrássy út vonalán. Őt a kerületi járőrök a telefonfülkénél fogták el. Tizenegy embert azért fogtak el, mert kövekkel dobáltak meg egy parkoló rendőrautót a Rákóczi úton.