Ficsor elismerte, hogy hibázott az NBH

2009.09.08. 17:16 Módosítva: 2009.09.08. 18:43
Ficsor Ádám titkosszolgálatokért felelős miniszter elismerte, hogy a magyar elhárítás hibákat követett el a romagyilkosságok utáni nyomozásban. Négy-hat ember számíthat büntetésekre az NBH-nál. Fegyelmi eljárás indul az NBH egy debreceni munkatársa ellen (a gyanúsítottakat ebben a városban fogták el), de az elemzők között is lesz számonkérés.

Ficsor Ádám titkosszolgálatokért felelős miniszter szerint lehetséges, hogy korábban is elfoghatták volna a romagyilkosságok gyanúsítottjait, ha az NBH nem követ el sorozatban hibákat. Demeter Ervin fideszes képviselő szerint „részben vagy egészben megelőzhetők lettek volna”, ha az NBH megfelelően dolgozik. E súlyos megállapítások kedden a parlamentben hangoztak el, a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli zárt ülése után.

Kedden órákig ülésezett zárt ajtók mögött a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, hogy a romagyilkosságok utáni nyomozás visszásságairól tájékozódjanak. A rendőrség augusztusban négy gyanúsítottat fogott el, akik az elmúlt hónapokban hat embert öltek meg. Áldozataik otthonaikban megtámadott romák voltak.

Augusztus 29-énelőkerültegy állítólag NBH-s dokumentum, ami szerint a titkosszolgálatok az egyik később elfogott gyanúsítottat megfigyelték a gyilkosságok előtt, de a megfigyelést épp az első gyilkosság előtt megszüntették. Ezt a kiszivárgott információt vizsgálta kedden a nemzetbiztonsági bizottság. Kiderült, hogy a dokumentum állítása igaz.

K. István gyanúsítottat tényleg megfigyelés alatt tartotta az NBH az első gyilkosság előtt. A megfigyelés határideje ugyan lejárt, de meghosszabbítása lehetséges lett volna. A megfigyelés meghosszabbításának elmulasztása Ficsor vizsgálata alapján „nem volt megalapozatlan, de dönthettek volna másképpen is”.

Nem tárt fel minden tényt

A megfigyeléssel foglalkozó debreceni NBH-s Ficsor szerint „nem tárt fel minden tényt”, pedig ha ezeket az információkat megosztja a kollégáival, akkor a meg kellett volna hosszabbítani a megfigyelést. A debreceni NBH-s ellen fegyelmi indult.

Ficsor szerint az értékelő-elemző csoport is hibázott. „Korábban is képbe kerülhetett volna az elkövetői kör” – fogalmazott Ficsor. A hibáknak személyi konzekvenciái lesznek a miniszter szerint.

Két-három NBH-s vezető és ugyanennyi ügyintéző ellen indul felelősségre vonás. Ficsor szerint az egyéni hibák mellett procedurális hibák is kiderültek, vagyis a szervezet működésébe rendszerszerűen kódolva voltak a hibák. Emiatt a közelmúltban lemondott, az UD-ügybe belebukott Laborc Sándor főigazgató közvetett felelőssége is felmerülhet. Simicskó István, a bizottság KDNP-s tagja szerint a területet felügyelő miniszter felelőssége is megállapítható. (A megfigyelés leállításakor Szilvásy György volt a miniszter.)

Az NBH elégtelent kapott

Demeter Ervin, a Fidesz korábbi titkosszolgálati minisztere szerint a hibák azért történhettek meg, mert az NBH-t a kormány politikai feladatokkal terhelte. Demeter szerint „az elmúlt években kormányzati nyomásra a titkosszolgálatok a radikális politikai ellenzékre koncentráltak inkább”. Vagyis szerinte olyanokat figyeltek meg, akik nem jelentenek tényleges veszélyt a társadalomra, és a valós fenyegetést jelentő csoportokra nem jutott elég energia.

Az SZDSZ-es Gulyás József szerint az „az NBH bizonyos szempontból elégtelenre vizsgázott”. Ezért bizottsági vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. Ezt az ellenzéki képviselők is támogatták, és a bizottság el is fogadta a vizsgálat megindítását. Csak az MSZP-s képviselők szavaztak nemmel. Mint Tóth Károly (MSZP) az ülés után elmondta, szerintük felesleges egy újabb vizsgálat indítása. Tóth nagyon elégedett volt Ficsor „szokatlanul részletes és őszinte” vizsgálatával és annak ismertetésével is.

Az NBH közleményéből

Az ügy felgöngyölítése során előtérbe került "debreceni szál" kezelésében az NBH komoly hibákat követett el.

a./ Az NBH megyei kirendeltsége 2008 első felében egy alkalommal javaslatot tett, egyebek mellett külső engedélyköteles ellenőrzés kiterjesztésére bizonyos személyek vonatkozásában. Az ilyen jellegű kéréseket, mielőtt azok az engedélyezéssel foglalkozó bíróhoz kerülnének, az NBH jogi osztálya véleményezi. Az adott ügyben a jogi osztály illetékese megállapította, hogy a kirendeltségen készült irat nem tartalmazza a szükséges konkrét indoklást, tehát azt, hogy miért kérik ezt a fajta ellenőrzést, így ezt nem is érdemes továbbítani. Ezt a javaslat készítői tudomásul vették, még csak kísérletet sem téve arra, hogy a problémát újra megvizsgálják, és új, javított előterjesztést készítsenek. A szakmai irányítással foglalkozó központi részleg sem tartotta szükségesnek az eset ismételt átgondolását, a kiút keresését. Ez olyan rendszerhibára mutat, amelynek kijavítására, a megismétlődés megakadályozására a főigazgató megteszi a szükséges lépéseket.

b./ Az ezt követő időszakban az "ügygazda", vagyis az a műveleti tiszt, aki a megyei kirendeltségen felelős volt ezért, nem folytatott átfogó, komplex ellenőrzést, noha információ keletkezett arról, hogy a látókörbe került szélsőséges személyek egyike fegyvert kíván vásárolni. Az ügygazda nem tanúsította a szükséges gondosságot, az ügy folytatását, a felmerült kérdések egyértelmű tisztázását nem kezdeményezte; esetében a főigazgató most fegyelmi eljárást indít.

c./ Miközben 2008 második felében és 2009 első felében számos alkalommal szolgáltatott az NBH információt a rendőrségnek a potenciális elkövetőkkel kapcsolatban, ezekbe a közlésekbe nem került be K. István, pedig a korábban keletkezett adatok alapos elemzésével a gyanú felvetődhetett volna. Az ennek elmulasztásáért felelősök egy része esetében a vezetői megbízás visszavonását kezdeményezi a főigazgató, más esetekben fegyelmi eljárást indít.

d./ Az említett ügyek iratanyaga helyenként lassú ügymenetről, hiányos koordinációról tanúskodik az egyes részlegek, illetve a központ és a megyei kirendeltségek között. Ez a normál ügymenetben is elfogadhatatlan, ehhez hasonló kiemelt, az egész társadalmat foglalkoztató ügyben pedig különösen az. A megbízott főigazgató megkezdte azoknak a belső rendszabályoknak a kidolgozását, amelyek hasonló jelenség megismétlődését lehetetlenné teszik.

(OS)