Halott műszaki igazgató után kapott végkielégítést az igazgatónő fia

2009.09.08. 08:28
Százmilliós kár érte egyetlen év alatt az újbudai egészségügyi szolgáltató közhasznú társaságot, állítja a Fidesz által nyilvánosságra hozott belső ellenőri jelentés. A dokumentum szerint a Gyógyír XI. Kht.-nál rengeteg olyan pénzügyi szabálytalanság történt, amelyekben a társaság igazgatónője döntött. Végh Ágnes parancsa alapján például saját fiának 3,6 milliós végkielégítést fizetett az önkormányzat cége a műszaki igazgató halála után hamisított és visszadátumozott felmondási papírok segítségével.

A XI. kerület milliárdos forgalmú egészségügyi vállalkozásánál, a Gyógyír XI. Kht.-nál az önkormányzat erőjátékai folytán 2009 elején teljes vezetőváltás zajlott le: az MSZP-SZDSZ vezetésű városrészben fideszes delegált került egy 140 ezer ember ellátásáért felelős társaság élére, az addigi ügyvezető igazgatónak, Végh Ágnesnek mennie kellett. A nyárra elkészült a kht előző vezetésének 2008-as évi gazdálkodását áttekintő belső ellenőri jelentése, amiről a kerület Fidesz-frakcióját vezető Kupper András számolt be blogján.

Kupper szerint a BKV-hoz hasonló, kontroll nélküli helyzet alakult ki a XI. kerületi szakrendelőben is, ahol az új vezetés idő közben „minden szekrénybe benézett”, és elkészíttetett egy átvilágítást. A fideszes politikus szerint a június 30.-i dátumot viselő jelentés már szocialista polgármester asztalára is eljutott, Molnár Gyula pedig felkérte a felügyelő bizottságot, hogy vizsgálja meg a benne foglaltakat.

A belső ellenőrzés jelentése szerint ugyanis a 2008-as év során okozott kár a kht,-nál összességében meghaladhatja a 100 millió forintot, ezért felhívta a társaság vezetésének és felügyelő bizottságának figyelmét arra, hogy a vizsgálatban feltárt törvénytelenségek miatt tegyenek meg minden lehető jogi lépést a felelősségre vonás érdekében.

Az átvilágítás feltárta, hogy a Gyógyír Kht.-nak megalakulása óta nem volt szmsz-e. Bajok voltak a számlarenddel, az egyes orvosokhoz tartozó költségek nem szerepeltek benne, pedig 2008-ban a számlákon elkönyvelt forgalom több mint 1,7 milliárd forint volt. 2008-ban 673 tárgyi eszközt selejteztek, 11 milliós könyvszerinti értékben, de csak 0,5 millió forint bevétel származott az értékesítésekből.

Az ügyvezetőnő havonta átlagosan 100 ezer forintot költött benzinkutaknál, a kártyás vásárlások könyveléséből azonban nem derült ki, hogy csak üzemanyagot vagy mást is vett. Az átvilágító szerint azonban valószínű, hogy Végh Ágnes a töltőállomások shopjaiban rengeteg pénzt hagyhatott a kht. számlájáról, hiszen volt olyan nap, amikor ugyanannál a Mol-kútnál kétszer is járt: először 37, majd pedig 49 ezer forintot fizetett.

Utolsó hivatali napjaiban további 12 millió forintnyi útiköltség-térítést számoltatott el három évre visszamenőleg.

Az ellenőr szerint az ügyvezetőnő rendszeresen használta százezres tételek kifizetésére hivatali bankkártyáját bútor- és elektronikai áruházakban, valamint élelmiszerüzletekben. A számlák alapján Végh erkélyajtótól kezdve 120 ezer forintos eukaliptuszig rengeteg tétellel gazdagította a kht.-t, a berendezési tárgyaknak, elektronikai eszközöknek azonban nincs nyoma az intézet leltárjában.

A nemrég elkészült összegzés azt is kimutatatta, hogy a volt igazgató a vásárlásokon kívül nagy összegű készpénz felvételére is gyakran használta a kht-s bankkártyáját. A volt vezető 2008-ban közel 5 millió forintot emelt le automatákon keresztül a szervezet számlájáról, ebből 2 milliót távozása előtt, amikor már szabadságát töltötte. A dokumentum szerint Végh Ágnes nem számolt el az összegekkel.

A jelentés részletesen beszámol arról is, hogy a kht.-nál 2008 októberében 3,6 milliós végkielégítést fizettek ki az elhunyt, id. Varga Dániel műszaki igazgató papírjai alapján. A jelentés a munkatársak nyilatkozataira hivatkozva állítja, hogy Varga október 2-i halálát követően gyártottak egy szeptember 30-i dátumozású felmondást a műszaki igazgatónak, majd kitöltetetlen lapokon tanúkkal írattak alá egy felhatalmazást, amely Végh Ágnes fiának engedélyezi, hogy felvegye az elhunyt munkatárs hat havi illetményét.

A vizsgálat szerint a kazánkarbantartói és a kertészeti feladatokra kötött szerződés is problémás. Az előbbi címen havonta (a nyári hónapokat beleértve) többet fizettek ki, mint amennyit az új ügyvezető egy évre ad ugyanazért a munkáért. A Gyógyír Kht. 2008-ban 27 millió forintot költött kertészeti munkákra, pedig a környék nagy része aszfaltozott.