Külön kisföldalattival evakuálták Gyurcsányékat?

MTI/Index
2009.09.08. 18:16 Módosítva: 2009.09.08. 18:59
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök - mint jogszabály szerint védett személy -, hasonlóan más, kiemelt kockázatú tömegrendezvények esetéhez, a rendőrség által megszabott útvonalon érkezett, és azon is távozott a szombati melegfelvonulás után is - közölte a volt kormányfő titkársága.

Az Origo számolt be arról, hogy a szombati meleg méltóság menete utána Gyurcsány Ferenc és felesége a kisföldalatti megállója felé távozott, csakhogy abban az időpontban a földalatti éppen nem közlekedett a rendezvény miatt. Az Origonak sem a BKV, sem a Gyurcsányt védő Köztársasági Őrezred nem árulta el, mit keresett a korábbi kormányfő a megállónál, ahogy azt sem, hogy különszerelvény vitte-e el a helyszínről.

Gyurcsány Ferenc titkárságának közleménye szerint a volt kormányfő fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a melegfelvonuláson, hiszen nem szabad tétlenül nézni, hogy elvitassák bárkinek, köztük meleg magyar állampolgárok jogát a szabad véleménynyilvánításhoz és a gyülekezéshez. Különösen fontos volt a kiállás a melegtüntetést tavaly ért súlyos, felháborító és elfogadhatatlan atrocitás után - közölték.

A dokumentum szerint Gyurcsány Ferenc ma is örül annak, hogy a jelenlét mellett döntött, annak ellenére, hogy a személyi biztonságáért felelősek ezt a lehetséges veszélyek miatt nem tanácsolták, sőt részvételével - biztonsági okokból - kifejezetten nem értettek egyet.

A volt miniszterelnök - mint jogszabály szerint védett személy -, hasonlóan más, kiemelt kockázatú tömegrendezvények esetéhez, a rendőrség által megszabott útvonalon érkezik, és azon is távozik - olvasható a közleményben. A dokumentum emlékeztetett arra: ez most is, mint a legtöbb esetben - az ilyenkor szokásos eljárás szerint - a rendőrség felvonulási útvonalán történik és akkor is így volt, amikor Gyurcsány Ferencet és a feleségét a kisföldalattin hozták el a rendezvényről, melyet biztonsági és felvonulási útnak jelölt ki a rendőrség.

Gyurcsánnyal egyébként a meneten egy blogger rövid interjút készített. A volt kormányfő a Sárdobálónak azt nyilatkozta, hogy tavaly, még hivatalban lévő vezetőként a családi nyaralás miatt nem tudott részt venni az eseményen. Gyurcsány blogja szerint viszont a kérdéses időpontban nem nyaralt, sőt épp a sok hivatali programra panaszkodott.