Felülvizsgálják a minisztériumi utazásokat

2009.09.09. 18:09 Módosítva: 2009.09.10. 11:50
A minisztériumok idei utazási terveinek felülvizsgálatára utasította a tárcavezetőket a miniszterelnök a kormány szerdai ülésén, közölte Szollár Domokos kormányszóvivő.

Bajnai Gordon miniszterelnök gyors intézkedést kért a kormány tagjaitól, hogy a köztisztviselők, illetve állami vezetők utazásával kapcsolatban is a legnagyobb szigorral érvényesítsék az ésszerű gazdálkodást - áll a kormányszóvivő közleményében.

A rendelet szerint "ahol ez a Magyar Köztársaság külkapcsolatainak – különös tekintettel az Európai Unió, a NATO, és az ENSZ döntés-előkészítő fórumain való képviseletének – vagy más fontos érdekeinek sérelme nélkül lehetséges, töröljenek hivatalos utakat, vagy csökkentsék a kiutazó személyek számát, ésszerűsítsék az utazás költségeit".

Az utazási terven kívüli külföldi hivatalos utazást – az Európai Unió döntés-előkészítő fórumaira való kiutazás kivételével – a jövőben csak személyesen a miniszter engedélyezheti.

A közlemény szerint Magyarország nemzetközi szervezetekben, szövetségekben betöltött tagságai, illetve a nemzetközi együttműködések kötelezettségekkel is járnak, amelyek alól hazánk a válság ellenére sem vonhatja ki magát. "A kormányzat – ahogy azt az előző kormányok is tették – ehhez biztosítja a szükséges forrásokat, de nem tűri, hogy visszaéljenek azokkal".

Körutazás költőpénzzel

A hét elején a Heti Válasz Online adott hírt arról, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium "állami pénzből, 14 millió forintért utaztatott 15 főt - köztük szakszervezeti vezetőket - Izlandra, és már készen állnak egy következő túrára. Az izlandi és marseille-i, korzikai, párizsi és lyoni városnézéssel tűzdelt dél-francia körutazáshoz – ahogy az izlandihoz is – fejenként 170 ezer forint költőpénz is jár, szintén állami forrásból.

A tanulmányútról a Munkaerő-piaci Alap Irányító Testülete döntött, ennek megfelelően a foglalkoztatási alap központi keretéből állják a költségeket". Az írás szerint a döntést a miniszternek is ellenjegyeznie kellett.

A Munkaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) szerdán közleményben fogalmazta meg értetlenségét a Heti Válasz Online írásával kapcsolatban. A testület szerint a cikk hamis tényeket tartalmaz, illetve valós tényeket hamis színben tüntet fel.

A közlemény magyarázata szerint a MAT februárban elfogadott 2009. évi költségvetésében szerepelt a vitatott szakmai út. "A MAT határozatában tripartit döntést hozott, amelyet az akkor hivatalban lévő miniszter ellenjegyzett". Ezzel a határozat hatályba lépett, végrehajthatóvá vált, így a jelenlegi miniszternek nem volt szükséges az utazást újra engedélyezni.