Szabó Máté: Jogellenes volt az Erzsébet téri oszlatás

2009.09.10. 13:00
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa több szempontból is visszásnak találta a július elején történt Erzsébet téri tömegoszlatást, és az Országgyűléshez és az országos rendőrfőkapitányhoz fordult ezek miatt.

Szabó Máté ombudsman befejezte a július 4-i Erzsébet téri rendezvény vizsgálatát, közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala. Csütörtökön kiadott jelentésében Szabó Máté a helyszíni tapasztalatok, több száz oldal okirat, 16 DVD, számtalan fénykép, valamint közel harminc panasz alapján lefolytatott vizsgálatát összegezte.

Az Erzsébet téren a Magyar Gárda mellett tartottak demonstrációt, két nappal a szervezet jogerős feloszlatása után. Az ítélet ellen ülve tiltakozókat a rendőrség oszlatta szét nagy erőkkel. A tüntetők be nem jelentett, azaz jogellenes demonstráción vettek részt, a rendőrök viszont érthetetlen indokok alapján tiltottak be korábban helyszíneket.

A rendőrök eleinte egyenként emelték ki a hangadónak vélt embereket, néhányukat a földön húzták, majd megbilincselésük után rendőrségi járművekbe ültették őket. A körülbelül kétszáz rendőr este fél nyolcig várt, ekkor kezdték meg az oszlatást: könnygázzal fújták le az egymásba kapaszkodva ülő gárdistákat, aki volt nem hajlandó távozni, azt kihúzták a tömegből és elszállították. Összesen 216 embert vettek őrizetbe.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megállapította, hogy a rendezvény feloszlatása során elhangzott felszólítások nem jelölték meg annak indokát, ez pedig a békés gyülekezéshez való joggal nincs összhangban. Arra is rámutatott, hogy a különféle célú közterület-használat szabályai sincsenek összhangban, továbbá a gyülekezésen fegyveresen, illetve felfegyverkezve való megjelenés szabályai hiányosak, ez pedig ugyancsak visszásságokat okozott a vizsgált rendezvény rendőri kezelésében.

Az ombudsman kifejtette, hogy a véleménynyilvánítási szabadságba beletartozik a vélemény kifejezése különböző léggömbökkel, valamint a szórólapokkal. Csupán ilyenek miatt nem szabadna előállítani senkit.

A biztos szerint bírósági ítélet nem szolgálhatnak közvetlenül rendőrségi intézkedés közvetlen jogalapjává. A rendőrségnek a gyülekezéssel kapcsolatosan saját önálló értelmezést kell adnia. A rendőrségnek azt kell vizsgálnia, hogy a rendezvényen résztvevő személyek magatartása sérti-e mások jogát és szabadságát, és az esetleges jogsérelem milyen arányos intézkedést igényel.

Az ombudsman szerint önmagában az sem dönthető el, hogy bármilyen öltözet viselése, egy adott tartalommal megtartott szónoklat megvalósítja-e a garázdaság szabálysértését egy adott rendezvényen.

A biztos megállapította azt is, hogy az előállítások, illetve a rendőri eljárások irataiban komoly hiányosságok voltak, például a hozzátartozók, vagy az ügyvédek értesítéséről hiányoztak dokumentumok.

Többen azt panaszolták, hogy bár több órán keresztül elő voltak állítva, meghallgatásukra ez idő alatt sem került sor. Az ombudsman megállapította, hogy az előbbi esetekben az előállítás szükségessége is kérdéses volt.

Többen sérelmezték azt is, hogy ún. kábelkötegelővel bilincselték meg őket, és ezeket hosszabb ideig nem távolították el. Az országgyűlési biztos rámutatott, hogy amennyiben nem lehet a "műanyagbilincset" gyorsan leszedni, sérülést okozhat, azaz az élethez és testi épséghez való jog is sérülhet.

Szabó Máté a visszásságok jövőbeni megelőzése érdekében az Országgyűléshez, valamint az országos rendőrfőkapitányhoz fordult. Az Index megkereste a BRFK sajtóosztályát, ahol elmondták: nem kívánnak reagálni az állásfoglalásra.