Bemószerolták a lombikbébis magánklinikát?

2009.09.11. 14:44
Az őssejtbotrányban elhíresült Róbert Károly Magánklinika engedély nélkül végez mesterséges megtermékenyítéseket, állítja az egészségügyi tárcához küldött levelében a szakorvosokat tömörítő Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság. A klinika szerint van engedély, csak a jó eredmények szúrtak szemet a konkurenciának. A minisztérium vizsgálódik.

Augusztus elején rendőrök rohanták le a Róbert Károly Magánklinikát, a nyomozók akkor illegális őssejtkezelés nyomai után kutatva tartoztattak le alkalmazottakat. A klinika a Nyírő Gyula Kórház területén működik, a kórház szülészetét veszi bérbe.

A Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság szerint a klinika ügyei nemcsak az őssejterápia körül zavarosak, baj van a vállalkozás másik profiljával, a meddőségi kezeléssel is. A szülés-nőgyógyász szakorvosok egyesülete egy Székely Tamás egészségügyi miniszternek elküldött levélben azt állítja, hogy a magánklinika tudomásuk szerint „asszisztált reprodukciós tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel nem rendelkezik, ehhez előzetes szakmai véleményt az Egészségügyi Tudományos tanácstól nem kért és nem kapott."

A levél hivatkozik arra, hogy az augusztusi rendőrségi rajtaütés után a Nyírő Gyula Kórház, és a magánklinika képviselője is azt nyilatkozta, hogy a két intézmény között viszony kizárólag a szülészeti osztály és a mesterséges megtermékenyítő centrum bérbeadására illetve bérbevételére szorítkozik. Az In Vitro Társaság szerint ez az albérleti viszony a működési engedélyezési eljárás előírásainak betartása alól nem ad felmentést, ezért kérik a minisztert, hogy a lombikbébi program jogszerűségét vizsgálja ki.

Az Index érdeklődésére a magánklinika mesterséges megtermékenyítési központját vezető Fülöp István azt mondta, nem tud a „feljelentésről”. A főorvos kijelentette, a magánklinika működésének kezdete óta van engedélyük. Szerinte csak konkurenciaharc áldozatává akarják tenni a RKM-et, mert kiemelkedően jó eredményeket értek el.

A „feljelentő” levél egyébként azt is kifogásolja, hogy az RKM honlapján a klinika saját számokkal egészítette ki a hivatalos minisztériumi eredménytáblázatot, ami elvileg a beavatkozás sikerességéről lenne hivatott tájékoztatni a pácienseket.

„A Magánklinika által önkényesen a statisztikába beépített „Sikerességi mutató: klinikai terhességek aránya” szerint az ő eredményességi mutatójuk a legjobb, átlagon felüli, 52%-os, s ezt a honlapjukon több helyen hangsúlyozzák.. A honlap nem tájékoztatja a betegeket arról, hogy az adatok nem egy évre, hanem mindössze 5 hónapra vonatkoznak, az adatok nem verifikáltak, és az esetszámuk annyira alacsony, hogy abból hiteles eredményességi mutatók nem számíthatóak!” – írja a társaság levele.

Fülöp István szerint természetes, hogy a minisztérium által közzétett néhány adat mellé odateszik sajátjukat is. Szerinte az 52 százalékos siker magért beszél.

Az ügyben kerestük az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, ahol azt javasolták érdeklődjünk az Egészségügyi Minisztériumnál. A minisztérium az ügyről csak annyit közölt, megkapták a levelet és vizsgálják az ügyet.