Éjszakai kijárási tilalom tiniknek Egerben?

2009.09.11. 18:45 Módosítva: 2009.09.11. 18:51
Korlátozná a 14, illetve a 16 évesnél fiatalabbak késő esti közterületi tartózkodását az egri önkormányzat - közölte a település jegyzője. Az elképzelések szerint a 14 évesnél fiatalabbak este 10 után csak felügyelettel tartózkodhatnának közterületen, üzletekben, szórakozóhelyeken. A 14 és 16 év közöttiek esetében éjfél jelentené a határt.

A rendelettervezet lehetőséget biztosítana a szórakozóhelyek üzemeltetőinek a fiatalok okmányainak ellenőrzésére, mondta Estefán Géza, Eger jegyzője. Ha egy fiatal törvényes képviselője beleegyezésével szegi meg a szabályozást, akkor előbbi 30 ezer forintos pénzbüntetésre számíthat. Ugyanekkora összeggel sújtanák annak a szórakozóhelynek a tulajdonosát, aki nem tesz eleget az előírásoknak vagy nem teszik ki jól látható helyre a rendelkezéseket ismertető tájékoztató táblát. Az a szórakozóhely vagy üzlet, ahol 12 hónapon belül háromszor történik meg mindez, 30 napos bezárásra számíthat.

A jegyző hangsúlyozta, hogy a város ifjúságának védelmét szolgáló tervezetet az előzetes felmérések szerint a képviselő-testület többsége támogatja. A mindenki számára elfogadható szabályozás érdekében az önkormányzat egyeztet a szakhatóságokkal és a városi diáktanáccsal.

Az egri képviselőtestületben kilenc fideszes, három lokálpatrióta és egy-egy jobbikos, illetve MDF-es képviselő alkotja a többséget. Velük szemben nyolc szocialista és három szabad demokrata képviselő politizál, illetve egy független városatya is helyet foglal a közgyűlésben.