Magyar Bálint otthagyja az SZDSZ-t, de marad a frakcióban

2009.09.11. 13:57 Módosítva: 2009.09.11. 14:42
Bár Magyar Bálint a jövő héten kilép a SZDSZ-ből, a frakciónak tagja marad. A liberális frakció irányvonalával továbbra is egyet tud érteni, és jelenleg is hét törvényjavaslata van a parlament előtt, mondta a politikus az Indexnek.

A jövő héten formálisan is bejelentem kilépésemet az SZDSZ-ből, de ez a frakciótagságomat nem érinti, a parlamenti képviselőcsoport tagja maradok, mondta az Indexnek Magyar Bálint. Arra a kérdésünkre, hogy nem kellene-e elhagynia frakciót amiatt, hogy 2006-ban az SZDSZ országos listájáról került be a parlamentbe, a politikus azt válaszolta: a frakció alkotmányjogi értelemben szuverén parlamenti intézmény. Mint elmondta: a szezonnyitó frakcióértekezleten közölte képviselőtársaival szándékát, de a nyugodt hangvételű megbészélésen nem merült fel, hogy kizárnák a frakcióból.

D  FO20080219007

Az új SZDSZ politikájával nem tudok egyetérteni, a liberális frakció álláspontjával azonban - ahogy az elmúlt közel húsz évben - most is azonosulni tudok, közölte a politikus. Továbbra is részt veszek a parlamenti munkában, jelenleg hét önállóan vagy másokkal jegyzett törvényjavaslatom vár megtárgyalásra, közölte Magyar Bálint.

A politikus pénteken a Napkeltében arról beszélt, szeretné, ha a nemrég alapított Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) párttá alakulna. Ezzel kapcsolatban Magyar Bálint az Indexnek annyit mondott: ha kiderül, hogy van igény arra a politikára, amit az SZPE önállóan vagy más polgári középerőkkel együtt tud képviselni, akkor lesz érdemes pártot alapítani.

Több ismert SZDSZ-es augusztus közepén alakította meg a Szabadelvű Polgári Egyesületet, az alapítók között megtalálható Magyar Bálint, Kuncze Gábor, az elnök Sándor Klára, az elnökség munkájában szerepet vállalt Hankó Faragó Miklós és Világosi Gábor is.

Arról korábban sem adtak egyértelmű nyilatkozatot, hogy párttá alakulnak-e, de csütörtökön kiadott közleményük szerint a szervezet parlamenti képviselői törvényjavaslatokat akarnak benyújtani az Országgyűlés őszi ülésszakában. Emellett fenn akarják tartani azokat a törvényjavaslatokat is, melyeket az SZDSZ-frakció tagjaként nyújtottak be korábban.