Nem kell börtönbe vonulnia az iskolakerülő gyerekek anyjának

2009.09.15. 08:35 Módosítva: 2009.09.15. 08:35
Elhalasztotta a büntetés végrehajtását a kegyelmi kérelem elbírálásáig Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter annak a sajókazai anyának az ügyében, akinek két gyermeke nem járt rendszeresen iskolába.

A tárca közleményben tájékoztatta az MTI-t arról: a minisztériumba megérkezett a sajókazai ügy iratainak egy része. "Ezek alapján az igazságügyi és rendészeti miniszter emberiességi szempontokat figyelembe véve, a csecsemőkorú gyermek ellátása érdekében, az édesanya büntetésének végrehajtását a kegyelmi kérelem elbírálásáig elhalasztotta" - áll a közleményben. Az apa büntetése továbbra is érvényben marad.

Iskolakerülésért mindkét szülő börtönt kapott

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt másodfokon is elítéltek egy szülőpárt: az apának és az anyának 10-10 hónapra kell börtönbe vonulnia, mert két gyerekük kerülte az iskolát. A családban hat gyerek van, közülük egy még csecsemő, akit édesanyja szoptat, három gyerek pedig rendszeresen jár iskolába. A két idősebbnél merültek fel a gondok, még akkor, amikor alsó tagozatosok voltak: rendszeresen elindultak az iskolába, de nem érkeztek meg vagy a szünetben ellógtak.

Alapesetben szabálysértés és nem bűncselekmény, ha a szülők nem járatják iskolába gyermeküket. A szülő ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, ha nem iratja be az iskolába gyermekét, illetve ha a gyermek az iskolai kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul a jogszabályban meghatározott mértékűnél többet mulaszt. Magyarországon példa nélküli esetnek számít, hogy az apának és az anyának egyszerre kelljen börtönbe vonulnia iskolakerülés miatt.

B. Józsefnek és feleségének a jogerős határozat értelmében szeptember 3-án kellett volna bevonulnia a börtönbe, ezt azonban még szeptember 10-én sem tették meg. Reménykedtek a felmentésben, illetve legkisebb gyermeküket nem sikerült még az anyatejről a mesterséges táplálásra szoktatni.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kegyelmi kérvényt írt az ügyben Sólyom László köztársasági elnöknek. A szervezet indoklása szerint - amit az Indexnek a család is megerősített - a két gyerek folyamatosan nagyon rosszul érezték magukat az iskolában, ahol szóbeli és fizikai atrocitások érték őket. "Valószínűsíthetően roma származásukkal kapcsolatban is gyakran voltak kitéve hátrányos megkülönböztetésnek, sőt nemegyszer komoly fizikai atrocitásoknak is" - írta a TASZ.

A köztársasági elnök döntéséig az igazságügyi miniszternek jogában áll felfüggeszteni a büntetés végrehajtását. A TASZ a kegyelmi kérvényt Draskovics Tibornak is elküldte.

Feljelentik a bírót és az ügyészt

A Népszabadság úgy tudja, egy neve elhallgatását kérő magánszemély feljelentést tett a katonai ügyészségen a sajókazai gyerekügyben. "Feljelentem a sajókazai ügyben eljáró ügyészt és bírót többrendbeli, bűnszervezet tagjaként elkövetett, kiskorú személy veszélyeztetésének bűntettében" - idézi a lap a magánszemélyt, akinek véleménye szerint ugyanis lenne más - ennél kevésbé drákói - módja annak, hogy a családot megbüntessék, ugyanakkor a csecsemőt ne szakítsák el tőlük, ami álláspontja szerint kimeríti a kiskorú veszélyeztetését a bíróság részéről.