Porig romboltak egy kőszegi műemléképületet

2009.09.22. 15:55
Egy ipari parkot kialakító kőszegi vállalkozás két egyszemélyes cég bevonásával egyetlen napa alatt ledózeroltatta a műemléki védelem alá vont kőszegi posztógyárat, hogy megvalósíthassa építési terveit. Az ügyben hat ember ül a vádlottak padján.

Egy kőszegi műemléképület megsemmisítésével vádolnak hat embert, akiknek az ügyében kedden a vádirat ismertetésével kezdődött meg a bírósági tárgyalás a Kőszegi Városi Bíróságon. A vád szerint lerombolták a több mint száz éves kőszegi posztógyár hatezer négyzetméteres üzemcsarnokát, holott tudták, hogy az ideiglenes védelem alatt állt.

Az ügyész által a tárgyaláson ismertetett vádirat szerint a vádlottak közül hárman 2007-ben megalakították az Innovációs Park Kft-t azzal a céllal, hogy ipari parkot létesítsenek Kőszegen. Előzőleg Kőszeg Város Önkormányzata írt ki egy pályázatot egy város széli régi gyártelepre, mert ott szeretett volna ipari parkot. A cég megnyerte a pályázatot és megvásárolta a területet, amelyet a régi gyárépületek lebontásával akart ipari parkká alakítani. Később azonban a műemlékvédelmi hatóság ideiglenes védelem alá vonta a területen álló egyik épületet, az 1901-ben épült posztógyár hatezer négyzetméteres üzemcsarnokát.

Az ügyész szerint a vádlottak tudtak arról, hogy az épület védelem alatt áll és így is vállalták a pályázati feltételek teljesítését. „Ahhoz, hogy céljukat elérjék egyetlen megoldás létezett: a védettséget élvező épület eltüntetése”, mondta az ügyész. A vád szerint megegyeztek egy kőszegi férfivel, aki megalapított egy egyszemélyes céget, a Kötex Kft.-t, és öt millió forintért vállalta az épület lebontását. Ebből a pénzből végül 3,5 milliót kapott meg. Az Innovációs Park Kft egy nappal a bontás előtt eladta a területet a Kötex Kft-nek.

A Kötex Kft. 2008 márciusában egyetlen nap alatt lebontatta a műemlék épületet, majd másnap továbbadta a területet egy másik egyszemélyes cégnek, a Mortimer Hungária Kft-nek, melynek tulajdonosa egy munkanélküli férfi. Az Innovációs Park Kft. ügyvezetője az ügyész szerint hamisított egy bontási engedélyt is, ezt mutatták be a munkát végző alvállalkozónak. Emiatt az ügyvezetőt közokirat hamisítással is vádolják.

A Műemlékvédelmi Hivatal munkatársai szerint Magyarországon eddig csak arra volt példa, hogy a egy műemléképületet engedély nélkül átalakítottak. A kőszegi az egyetlen eset, ahol teljesen leromboltak egy védett épületet. A büntetőper a héten tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik. Ítélet később várható az ügyben.

Az ipari parknak kijelölt területen másfél évvel a bontás után semmi nem változott. A bontási romok éppen úgy állnak ott, mint 2008 márciusában. Holott az Innovációs Park Kft. és az önkormányzat által kötött szerződés szerint most már működnie kellene az ipari parknak. A Kft. a megállapodásban azt vállalta, hogy 2009 őszére száz, 2010 őszére pedig már 300 embernek lesz ott munkája. Huber László, Kőszeg polgármestere szerint továbbra is bíznak benne, hogy az elképzelések megvalósulnak.

Arra a felvetésre, hogy a cégnek, mellyel szerződtek, az ügyvezetője jelenleg a vádlottak padján ül Huber László azt mondta: ő nem ismeri a vádiratot. A polgármester elmondta: a bűnügyi zár feloldása után június óta van intézkedési joguk a területtel kapcsolatban. Már felszólították a céget, hogy vegye körbe palánkkal a város szélén lévő romokkal tarkított telket, de a tulajdonos ennek eddig nem tett eleget.