Last minute puccsal próbálkozott a Fidesz Szombathelyen

2009.09.23. 16:40 Módosítva: 2009.09.23. 16:40
A szombathelyi közgyűlés feloszlatását akarta kezdeményezni a Fidesz városi frakciója, de a szocialista polgármester megakadályozta. Ipkovich György, miután tudomására jutott a titkos akcióterv, szeptember 24-ről október 2-re halasztotta közgyűlést. A törvény szerint október elseje után ebben a ciklusban már nem oszlathatja fel magát képviselő-testület. A közgyűlésben egy éve fideszes többség van, így a korábbi üléseken elmozdíthatták volna a városvezetőt.

Az önkormányzat csütörtökre kiírt közgyűlésén a Fidesz-KDNP-Pro Savaria frakciószövetség azzal a javaslattal akart előállni, hogy a testület oszlassa fel önmagát.

Marton Zsolt frakcióvezető szerint a cél az volt, hogy „a képviselők adják vissza a választópolgárok kezébe a lehetőséget, hogy új, arra alkalmas, Szombathely képviseletére méltó városvezetőt válasszanak”.

A titokban előkészített oszlatási akcióról azonban értesült Ipkovich György, a város szocialista polgármestere is. A városvezető a hír hallatán jövő péntekre napolta az ülést.

A nyolcnapos csúsztatással a ciklusra végleg meg is mentette pozícióját, miután az önkormányzati törvény tiltja, hogy a választást megelőző év október 1. után bármely önkormányzat feloszlassa magát, és idő előtti választást rendezzen.

A Fidesz közleményében ugyan azt állítja, hogy a polgármester az irháját menti, valójában csak az ellenzék utolsó lehetőségét védte ki. A közgyűlés ugyanis egy éve ellenzéki többséggel működik. A Fidesz-KDNP-Pro Savaria szövetség az elmúlt hónapokban számos személycserét meg is szavazott, a polgármester lecserélése azonban eddig nem került napirendre.