Közösségépítő baloldal előzné az MSZP-t

2009.09.24. 08:30
Laza választási koalícióról gondolkodik több civil szervezet és közéleti személyiség. A szombat délelőtt megalakuló Magyar Egyesült Baloldal szerint erőteljes gazdasági- és szociálpolitikai fordulatra van szükség, mert szociális mozgalom nélkül a jobboldali előretörés totálissá válhat. Az új baloldali szervezkedés új jövőképpel áll a magyar társadalom elé: önálló, termelői kisközösségek létrehozását támogatnák, és a környezetvédelem problémáit sem látják megoldhatónak a társadalmi önszerveződés nélkül.

Új mozgalom próbál helyet szorítani magának a magyar politikai porondon. A több mint 100 alapító tag és számos szervezet akaratából szombat délelőtt megalakuló Magyar Egyesült Baloldal (Mebal) számos szervezet együttműködéséből formálódik. Képviseltetik magukat az ATTAC Magyarország (például Artner Annamária), a Vajnai Attila, Droppa György és Tamás Gáspár Miklós fémjelezte Zöld Baloldal, a Munkáspárt 2006 emberei, pártoktól független, és az MSZP-t elhagyó közösségi kezdeményezések hívei is. (Az egyik kezdeményező például a szocialista pártból nemrég kilépett Krausz Tamás.)

Választási koalícióban gondolkodnak

A mozgalom nem klasszikus pártként akar működni, hanem közvetlenül fordul a társadalomnak azokhoz a rétegeihez, amelyeket a munkaerő piacról kiszorítottak vagy periferizáltak. (A Mebal szerint ebbe a körbe tartozik a bérből és fizetésből élők jelentős része.) A szervezet abban bízik, hogy ugyan az MSZP elvesztett 1,8 millió szavazót, de ezek nem lettek automatikusan jobboldaliak, így megszólíthatja őket.

A Mebal tagjai két dolgot hangsúlyoznak. Egyrészt az MSZP eltaszította magától a „lakótelepek népét”. Másrészt úgy érzik, a kapitalizmus betegségei nem gyógyíthatók, a jelenlegi rendszer nem kezd semmit a mélyszegénységgel, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségekkel, a növekvő analfabetizmussal, a kultúra, az egészségügy és az oktatás látványos hanyatlásával.

Jogi terminusokkal nem megy

Krausz szerint a szociál-liberális politika ezeket a bajokat nem tudta vagy nem akarta orvosolni, ezzel teret engedett a jobboldali-szélsőjobboldali politikai erőknek. Még az újfasizmust is csupán emberjogi problémaként kezelték, pedig jogi terminusokkal nem lehet szociális problémákat megoldani, mert – vélekedett a történész - az emberek nem támogatnak olyan politikát, aminek nincs világos és komolyan vett szociális programja. Természetesen a Jobbiknak sincs szociálpolitikája, de van populista szociális demagógiája. Aminek sokan bedőlnek. Ez a demagógia abban különbözik a Fideszétől, hogy nyíltan kijátssza a politikában a “rasszista kártyát”.

A Mebal hangoztatja azt is, hogy ellentétben a jobboldallal, a gazdasági válságért nem állít bűnbakokat, magát a rendszert akarja humanista értékeiknek megfelelően széles társadalmi támogatottsággal megváltoztatni. A szervezet nem számít gyors áttörésre, hiszen a magyar társadalom jelentős csoportjai félnek akaratuk társadalmi méretű demokratikus képviseletétől, a Mebal azonban bízik abban, hogy az értelmes, humanista politizálás, a párbeszéd felébreszti az emberek veszélyérzetét, hogy felismerik: helyettük senki sem fogja sorsukat a megfelelő mederbe terelni.

Felülviszgálnák a Lisszaboni Szerződést

A Mebal a bankok, a pénz- és a globális piacok korlátlan gazdasági hatalma ellen lép fel. Népszavazás elé kívánják vinni a korlátlan szabadpiac mítoszára épített Lisszaboni Szerződést, amely a gazdasági válság nyomán amúgy is lejáratódott. Krausz Tamás úgy fogalmazott, hogy “ne szolgáltassuk ki a lakosságot a bankok, a pénzpiacok kénye-kedvének. Ennek érdekében tiszta abszurd, hogy nálunk nem volt népszavazás a lisszaboni szerződésről, mi a népszavazást határozottan követelni fogjuk”.

A Mebal egy új baloldalt szeretne felépíteni. Így a szervezet többek között a teljes foglalkoztatás (35 órás munkahéttel) elérésére törekszik, az éhezés, a mélyszegénység, a hallatlan társadalmi egyenlőtlenségek megszüntetése érdekében bevezetné a társadalmi minimáljövedelmet, az alapgyógyszerek és az élelmiszerek áfáját 0 százalékosra vinnék le. Vissza kívánják állítani az ingyenes oktatást és egészségügyet, illetve azonnal leállítanák a kilakoltatásokat.

A közösséget a Mebal azonban nemcsak a szociális juttatások felszívójaként kezeli, hanem a piaccal “versenyezni”, illetve a piactól függetlenül létezni képes formációként is. Például elképzelésük szerint ismét létre kellene hozni termelő-értékesítő mintaszövetkezeteket, a Mebal szeretné, ha a csődbe jutó cégeket az alkalmazottak átvehetnék, és állami támogatással fellendíthetnék.

Önkormányzat és néphatalom

Az új termelési formákat a tagok és az önkormányzataik ellenőrzése alá helyezné az új balos szervezet, és az államot, amennyire csak lehetséges, távol tartaná e formálódó közösségektől. A Mebal azt szeretné, ha erősödne a visszahívó, ügydöntő, felülbíráló népszavazások szerepe a fontos szociális kérdések eldöntésében, azaz megválasztása után a kormány és a munkaadók ne tehessék azt négy éven át, amit akarnak.