Újabb magyar halt meg H1N1 miatt

2009.09.24. 12:34 Módosítva: 2009.09.24. 16:46
Az új influenza vírusa miatt halt meg egy 34 éves magyar fiatalember. Ő a második magyar áldozat. A dél-dunántúli fiatalember egészséges volt, nem volt lázas, beteg, és nem tartozott egy rizikócsoportba sem. Bujdosó László, a pandémiás bizottság elnöke az Indexnek azt mondta: ilyen eseteket a hagyományos influenza is okozott, egyelőre nem lehet tudni, hogy a mostani előzmény nélküli haláleset az új vírus felerősödését jelenti-e.

Megtörtént a második olyan haláleset Magyarországon, amely az új típusú influenza miatt következett be - közölte az ÁNTSZ. A 34 éves dél-dunántúli fiatalember nem tartozott rizikócsoportba, egészséges volt, nem volt lázas, beteg.  

A férfi teljesen váratlanul lett rosszul otthon és ott is halt meg, mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. A váratlan és előzmény nélküli haláleset miatt a halottkém igazságügyi boncolást kért. Itt derült ki, hogy a férfinak vérzéses tüdőgyulladása volt. Mivel az influenza egyik ritka, de jellemző következménye ez a betegség, a körzeti orvos laborvizsgálatot is kért, a teszt kimutatta az újinfluenza vírusát.

A férfi magyar állampolgár, az utóbbi időben nem járt külföldön. Utoljára egy banális sérülés miatt látta a körzeti orvosa három héttel ezelőtt. A haláleset után alaposan megvizsgálják a férfi családtagjait, az őt vizsgáló egészségügyi személyzetet és mindenkit, aki kapcsolatba kerülhetett vele, mondta az egészségügyi miniszter.

Demszky Gábor főpolgármester péntekre összehívta a Fővárosi Védelmi Bizottság rendkívüli ülését, amelyen a H1N1-influenzajárványról szóló ÁNTSZ-tájékoztató szerepel. Az a polgári védelem, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat részvételével megtartott ülésen foglalkoznak majd az esetleges tömeges megbetegedések megelőzésének lehetőségével is.

000 Par2750849

Júliusban az új influenzavírus egy 41 éves férfi halálát okozta Magyarországon, feltehetően külföldön kapta meg a betegséget. A férfi az influenza vírusa miatt kialakuló tüdőgyulladásba halt bele, és csak a boncolás közben derült ki, hogy a H1N1 vírussal fertőződött meg. A férfi korábban nem járt orvosnál, láza nem volt, szív- és tüdőbeteg volt.

Az eddigi ismeretek szerint az újinfluenza csak nagyon ritkán okoz halálos betegséget, a halálozási ráta nem magasabb a hagyományos influenzáénál. A tünetek általában enyhék és hasonlítanak a szezonális influenzavírus által okozott tünetekre. A fertőzés elsősorban azokra jelent veszélyt, akiknek valamilyen más alapbetegsége, krónikus betegsége van.

Egy szeptemberi bécsi tudományos konferencián ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője arról beszélt, hogy a H1N1 legsúlyosabb és halálos eseteinek 40 százalékában a páciensek egészséges fiatal emberek. Szin Lun Tam azt mondta: akik súlyosan megbetegedtek, azoknak több mint 50 százaléka 20 év alatti. A halálozási ráta a 20 és 49 év közötti korosztályban a legmagasabb.

Az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában is történtek olyan esetek, amikor kísérőbetegség nélkül főként gyerekek haltak meg a H1N1 miatt, de a szezonális influenzánál is előfordultak ilyen esetek, mondta az Indexnek Bujdosó László, a Magyar Pandémiás Bizottság elnöke.

000T TRMvd918648

Az új influenzáról azt lehet mondani, tette hozzá Bujdosó László, hogy a terjedése gyorsabb, de a lefolyása az esetek döntő többségében enyhébb a hagyományos influenzáénál. Egy világjárvány kezdetén a tünetek jellemzően gyengébbek, de ahogy a vírus adaptálódik az emberi szervezethez, okozhat súlyos betegségeket is.

Tünetek, megelőzés

Az influenza cseppfertőzéssel terjed.A betegség hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei: láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás. Esetenként gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger, hányás.

A személyes és általános higiénés szabályok betartása védelmet nyújt. Ezért különösen fontos, hogy gyakran mossunk kezet szappannal, melegvízzel. Ne nyúljunk a szemünkbe, orrunkba, szánkba. Egyszer használatos papírzsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk.

Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Tisztiorvosi Szolgálat folyamatosan tájékoztatja a lakosságot az Egészségügyi Minisztérium, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az Országos Epidemiológiai Központ honlapokon, valamint az ingynesen hívható 06-80-204-217-es zöldszámon.

Az látható, mondta Bujdosó László, hogy ma már Magyarországon is jelentősen emelkedett a H1N1 miatti megbetegedések száma. Különösen igaz ez azóta, hogy megkezdődött az iskola, sőt ma már óvodában is vannak járványos megbetegedések. A szakember szerint ezért is nagyon fontos a megelőzés és az oltások mihamarabbi elkezdése.

Magyarországon jelenleg területi H1N1-járvány van, a legtöbben a közép-magyarországi régióban betegedtek meg az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint. Az elmúlt héten a laboratóriumi vizsgálattal megerősített megbetegedések háromnegyede ebből az országrészből származott. Országos járvány egyelőre nincs.

A magyar H1N1 vakcina klinikai vizsgálatai már lezárultak, ezek adatait a gyártó Omninvest megküldte az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYI), amelynek még engedélyeznie kell az oltóanyagot. Amint az oltóanyag megkapja az engedélyt, elkezdik kiszállítani a kórházakba.

A terv szerint jövő héten vagy a rá következő hét elején kezdik beadni az újinfluenza elleni védőoltást Magyarországon. Az országos tiszti főorvos reményei szerint hat hét alatt a lakosság jelentős része megkaphatja az oltást, amelynek beadása után két héttel alakul ki a védettség.

A WHO szeptember eleji összesítése szerint az új H1N1-es influenza a világon több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3205 halált okozott. A WHO felhívja a figyelmet, hogy az adatok elmaradnak a valós helyzettől, mert az országok már nem kötelesek tesztelni és jelenteni minden egyes esetet.