Nincs pénzük a temetésre, két hete virrasztanak

2009.09.25. 15:05
Két hete virraszt egy monori roma család temetetlen halottja felett, mert nincs pénzük a végtisztesség költségeire, adta hírül a Roma Sajtóközpont. Miután a törvények nincsenek tekintettel a különböző kisebbségi csoportok vallásának vagy szokásainak temetkezéssel kapcsolatos igényeire, az ingyenes köztemetés csak a legolcsóbb, hamvasztásos szertartást biztosítja.

Radics István még szeptember 10-én hunyt el, az azonban bizonytalan, hogy mikor helyezik végső nyugalomra. Családja Monoron a hagyományos oláh cigány szokás szerint már két hete virraszt, mert nincs pénzük a számukra megfelelő koporsós temetésre, az ingyenes köztemetés pedig a hatályos jogszabályok szerint csak a hamvasztásos, szétszórásos végtisztességet fedezi. Minden másért fizetni kell a hozzátartozóknak, ám a hamvasztás és szétszórás az oláh cigány hagyományban kvázi halottgyalázásnak számít.

Az elhunyt özvegye arról értesítette a Roma Sajtóközpontot (RSK), hogy a helyi önkormányzattól közhasznú munkásként dolgozó fiai kaptak összesen hatvanezer forint fizetési előleget, és egy szeretetszolgálattól pedig tízezer forintos gyorssegélyt, ez azonban nem elég koporsós temetésre.

Az RSK tájékozódott néhány temetkezéssel foglalkozó cégnél, mindenütt egybehangzóan úgy nyilatkoztak: a koporsós temetések költsége bárhol az országban kétszázezer forint felett van. Az özvegy elmondása szerint helyzetüket nehezíti, hogy fiainak október elsején megszűnik közhasznú állásuk, viszont a monori önkormányzat csak visszafizetendő, gyakorlatilag kamatmentes kölcsönként működő temetési segélyt tud adni, amit nem tudják, hogyan gazdálkodnak majd ki.

Pálfai Gyula, a monori cigány önkormányzat elnöke azt mondta: hallott a halálesetről, és megpróbál segíteni a családnak. Pálfai információja szerint az lehet a megoldás, hogy a két fiú jogosult munkanélküli járadékra, miután megvan a törvény által előírt kétszáz ledolgozott munkanapjuk, és ebből talán tudják törleszteni a felvehető temetési segélyt.

Sinkovicz László, a monori önkormányzat szociális és egészségügyi bizottságának elnöke megerősítette: a család kaphat koporsós temetésre is elég pénzt, azt azonban vissza kell fizetni, ingyen csak a hamvasztásos köztemetés jár. A roma vezető az RSK kérdésére azt ígérte: hétfőn felkeresi az önkormányzatot, és megpróbál egy mindenki számára elfogadható megoldást találni.