Influenzaoltás: kérdések és válaszok

2009.09.29. 13:22
Megkapta a forgalombahozatali engedélyt a felnőttek új influenza elleni oltása. Az ampullákat elkezdték kiszállítani az ÁNTSZ helyi intézeteihez, az oltások a jövő héten kezdődhetnek meg. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket az oltásról.

Hogyan oltják be az iskolásokat?

Szervezetten az iskolaorvosok adják be 14 éves korig az oltásokat.

Mit tehetnek a 14 év feletti iskolások, akiknek nem jár térítésmentesen oltás?

A krónikus betegségben szenvedő gyerekek és iskolások koruktól függetlenül elsőként kapnak térítésmentes oltást. Miután a kormány 4 millió adag vakcinát oszt ki térítésmentesen, várható, hogy a kockázati csoportba tartozók és a stratégiailag fontos munkahelyeken dolgozók oltása után fennmaradó mennyiséget (kb 2 millió adag) egyéb csoportokban, így a 14-18 éves korosztályban adják be. Lehetőség lesz arra is, hogy a 14-18 évesek a patikában vegyék meg a vakcinát.

Kinek kötelező az oltás?

Senkinek. Az oltás önkéntes.

Mikortól kaphatnak oltást a gyermekek?

A gyermekek oltóanyagának klinikai vizsgálatai várhatóan még egy hétig tartanak. Az Országos Gógyszerészeti Intézet ezután vizsgálja meg, hogy a vakcina hatékony-e, biztonságos-e. Ha mindent megfelelőnek talált, kiadja a forgalombahozatali engedélyt. A vakcina várhatóan október 12-től lesz beadható.

Mitől más a gyermekek oltóanyaga?

A gyermekek oltóanyagának összetétele ugyanolyan, mint a felnőtteké, csak kisebb dózisban alkalmazható.

Miért nem kaphatnak oltást 6 hónaposnál kisebb csecsemők?

Nem végeznek klinikai kísérleteket 6 hónapos kor alatt. Ebben az időszakban nem tudható, hogy a vakcina szaporítóanyaga, a tojásfehérje nem vált-e ki érzékenységi reakciót.

Ha csecsemők nem kaphatnak oltást, hogyan lehet megvédeni őket?

Szoptatással és a higiéniai szabályok betartásával. A csecsemőt azzal lehet megvédeni, ha az anya és az apa is beoltatja magát, gyakran mosnak kezet, és a kisbabát nem viszik olyan helyre, ahol megfertőződhet. Az anyatejben megvan minden szükséges anyag, amely a gyermek védelmét biztosítja.

Hogyan szerezhet vakcinát az, aki nem tartozik rizikócsoportba, és nem dolgozik stratégiai szempontból fontos munkahelyen?

A gyógyszertárakban október közepétől lesz kapható az új influenza elleni vakcina.

Kell recept a vakcina megvásárlásához?

Igen, az új influenza elleni vakcina vényköteles. A háziorvos írhatja fel. Lehetőség van arra, hogy nagyobb vállalatok a foglalkozásegészségügyi szolgálaton keresztül külön eljárásban, nagykereskedelmi áron rendeljenek vakcinát - 200 adag fölötti megrendelés esetén nem kell recept.

Mennyibe fog kerülni az oltás?

1800 forint

Mennyibe kerül az oltás beadás azoknak, akiknek nem térítésmentesen jár a vakcina?

A jogszabályok szerint a háziorvosok ugyanannyit kérhetnek érte, amennyibe az oltás kerül, azaz 1800 forintot.

A térítésmentes oltások ütemezése

1. ütem

  • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek;
  • kóros elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek;
  • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magas vérnyomás betegséget);
  • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
  • krónikus máj- és vesebetegek;
  • anyagcsere betegségben szenvedők, pl. diabetes
  • várandós nők, valamint azok, akik a következő néhány hónapban tervezik, hogy teherbe esnek.
  • egészségügyi vagy ápolást, gondozást nyújtó intézmények, rehabilitációs intézmények, átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények, lakóotthonok dolgozói, továbbá ezen intézményekben huzamosabb ideig ápolt/gondozott 6 hónaposnál idősebb személyek.
  • A lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a kritikus infrastruktúrát működtető személyek (300 000 fő)

2. ütem

  • 6-36 hó közötti, közösségbe járó egészséges csecsemők és kisgyermekek és az intézmények dolgozói
  • a nevelési, oktatási intézményekbe járó egészséges 14 éven aluli gyermekek és az oktatási intézmények dolgozói, továbbá a kollégiumban lakó diákok.

3. ütem

  • a 6 hónapos, vagy annál fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők.