Hangfelvétel bizonyítja az állami föld átjátszását

2009.09.30. 10:01 Módosítva: 2009.09.30. 13:03
Egy, az ügyészség birtokába került hangfelvételen Benedek Fülöp, az agrártárca volt államtitkára elismerte, hogy segített egy magánszemélynek hozzájutni egy állami földhöz. A felvétel szerint a volt államtitkár az ügy érdekében kétszeri is "megvadásztatta" Szekeres Imre jelenlegi honvédelmi minisztert. Ezt a Honvédelmi Minisztérium tagadja.

Egy hangfelvétel miatt az ügyész kiegészítette Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jelenlegi agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettese, az agrártárca volt szakállamtitkára elleni vádiratot az úgynevezett pákozdi földügyben - írta szerdai számában a Magyar Nemzet. "Megdöbbentő bizonyítékot terjesztett elő kedden az ügyészség a Heves Megyei Bíróságon zajló úgynevezett pákozdi földügyben" - írja a Magyar Nemzet, amely szerint egy hangfelvétel alapján Benedek Fülöp maga ismeri el, hogy - még mint az agrártárca szakállamtitkára - közbenjárt a 201 hektárt megszerző magánszemély érdekében, illetve, hogy az ügy számukra megfelelő mederbe terelése érdekében kétszer is "megvadásztatta" Szekeres Imre jelenlegi honvédelmi minisztert.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében tagadja, hogy Szekeresnek bármi köze lenne az ügyhöz. Közleményük szerint 2006 elején, amikor a pákozdi természetvédelmi terület a Nemzeti Földalapkezelőhöz került, a honvédelmi miniszter nem Szekeres Imre volt.

(Az ügylet kezdetén, 2006 elején még Juhász Ferenc volt a honvédelmi miniszter, Szekeres Imre 2006. júniusától tölti be ezt a posztot. A teljes pákozdi földeladás 2006 végén zárult le)

A tárca szerint "hazugság az is, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszterként vendége lett volna Benedek Fülöpnek", vagy hogy a miniszter bármilyen formában is latba vetette volna befolyását a kérdéses földterület értékesítési eljárása során.

A Magyar Nemzet szerint Gráf József agrárminisztert is kihallgatták, aki azt állította, minden törvényes volt.

A Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség tavaly emelt vádat Benedek Fülöp ellen hivatalával való visszaélés miatt a a pákozdi állami földterület értékesítése miatt indított nyomozás eredményeként.

Az ügy 2006 elején kezdődött, amikor egy befektető kiszemelte magának az akkor még a Honvédelmi Minisztérium (HM) vagyonkezelésében lévő, lőtérként nyilvántartott 201 hektáros természetvédelmi területet. Az állami birtok előbb az agrártárca felügyelete alá tartozó Nemzeti Földalapkezelőhöz került át, amely eladta azt egy magyar állampolgárnak. Pár nappal később a vevő, aki a földért 90 millió forintot fizetett az államnak, a területet bevitte egy kft.-be, majd üzletrészével együtt 244 millió forintért továbbadta egy norvég állampolgárnak. Az ügyészség szerint Benedek intézte el, hogy az állami tulajdonú, természetvédelmi rendeltetésű terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, és mint művelés alól kivont föld, külföldi befektető számára alkalmassá váljon gazdasági beruházásra.

Benedek elismerte, hogy az ő hangja hallható a hangfelvételeken, mint mondta, azok egy baráti beszélgetésen készültek. Ezek közül az egyiken azt állítja, hogy a „p...ba, ennek egyetlen előnye lett volna, amit meg is teremtettem a bejegyzéssel” mégpedig az, hogy a vevőnek ne kelljen a kivonási díjat megfizetni, „csak megtámadták ezek a g...k a bíróságon”. A második felvételen Benedek Fülöp – igencsak emelt hangon – arról beszél, hogy nem a vevő és nem Gráf József, hanem ő maga „gazsulált” Szekeres Imre honvédelmi miniszternél, mégpedig úgy, hogy egyszer vendégül látta, kétszer pedig „megvadásztatta” .

Benedek azzal védekezik, hogy a hangfelvétel kiragadott részleteket tartalmaz, és jogszerűtlenül készült.