Hunvald álnéven jelentkezett be egy hotelbe

2009.10.01. 15:09 Módosítva: 2009.10.01. 15:46
Már okirat-hamisítással is meggyanúsították a VII. kerületi polgármestert, mert még februárban nem a saját adataival jelentkezett be egy hotelbe. A Hunvald letartóztatása előtti utolsó éjszakájának történetét a polgármester soförje hozta nyilvánosságra a Magyar Hírlapnak adott "kipakolós" interjújában.
hunvald

Más személy nevével és adataival jelentkezett be még februárban egy vidéki hotelbe Hunvald György azért, hogy ne vehessék őrizetbe az ingatlanügyben; emiatt okirat-hamisítással is meggyanúsították a VII. kerületi polgármestert - közölte Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Hunvald György február 4-étől 10-éig az éjszakai órákban nem tartózkodott a budapesti lakcímén, február 8-án például egy vidéki szállodában foglalt szobát.

Hunvald a szoba foglalásához szükséges bejelentőlapon - a saját adatai helyett - más nevét és személyi igazolványszámát adta meg, majd pedig a bejelentőlapot hamis néven aláírta - közölte a főügyész.

A valótlan tartalmú bejelentőlapot Hunvald a szoba foglalásához felhasználta, így a szálloda adatbázisában és könyvelésében ezen jogügylethez kapcsolódóan valótlan adatokat rögzítettek, ez pedig magánokirat-hamisításnak minősül.

Az erzsébetvárosi polgármester megtagadta a vallomástételt, ugyanakkor nem élt panasszal a gyanúsítással szemben.

A sorfőr vitte az utolsó éjszaka

A februári éjszaka eseményeiről Hunvald sofőrje számolt be a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Golcsa József, akit időközben elbocsátottak az önkormányzat állományából, két hete pakolt ki egykori felettese viselt dolgairól.

Golcsa azt állította, ő fuvarozta le Hunvaldot Keszthelyre egy barátjával együtt. Azt is elárulta, hogy a polgármester és társa egy hotelben vett ki szobát, több telefonnal és a SIM-kártyával felszerelkezve egész éjjel telefonálgattak, rendezték a dolgokat. Majd Hunvald másnap feladta magát az őt kereső ügyészeknél.

Hunvald Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség többek között hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítja, melyeket bűnszervezetben követett el, így a gyanúsításban foglalt bűncselekményekért a törvény szerint akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügyészség szerint Hunvald önkormányzati bérlakásokat utalt ki kedvezményesen rokonoknak, ismerősöknek, akik azokat olcsón megvásárolhatták. Ugyanakkor Hunvald tudott arról, hogy több ingatlant előre egyeztetett módon becsültek fel, és tudomása volt arról is, hogy ezeket a külföldi befektetők a becsültnél lényegesen magasabb áron is megvennék. A gyanúsítások szerint összesen mintegy 350 millió forint vesztegetési pénzt adták át az elkövetők, és az önkormányzatnak milliárdos kárt okoztak. Továbbá több mint 1,5 milliárdos károkozás kísérleti szakaszban maradt.

Hunvald az eljárás során zömmel tagadta a terhére rótt bűncselekményeket. Az ügyben összesen huszonegy gyanúsított van, köztük a VII. kerületi önkormányzat gazdasági, illetve pénzügyi bizottságainak SZDSZ-es elnöke Gál György és Kardos Péter.