A vályogházba rendelik a fideszes jelölteket

2009.10.02. 14:01 Módosítva: 2009.10.02. 16:33
Több hétre előre beosztott órarend alapján egyenként beszélget a Fidesz vezetése a párt 2010-es országgyűlési képviselőjelöltjeivel. A jelölteket vidéki családi házában fogadja Orbán Viktor. Információink szerint fontos tesztkérdés az országgyűlés létszámcsökkentéséhez és az önkormányzati reformhoz való hozzáállás.

Az Orbán-család 70 négyzetméteres felcsúti családi házában zajlanak hetek óta a Fidesz egyéni jelöltjeinek meghallgatásai. A képviselőjelölteket egyenként rendelik Felcsútra, ahol minden nap, több mint egy hónapon át Orbán Viktor pártelnök, Kövér László választmányi elnök, Kubatov Gábor pártigazgató, Győri Tibor, a párt gazdasági ügyeinek irányítója fogadja őket. A fővárosi politikusok esetében még Pesti Imre is csatlakozik a vizsgáztatókhoz.

A fő fideszeseknek összesen 176 egyéni körzet indulóját kellene tesztelnie, de a hírek szerint 15-20 helyen nincs még meg a végleges döntés a jelölt személyéről.

A vizsgabizottság az adott politikus jelenlétében értékeli minden körzet három éves teljesítményét. Áttanulmányozzák a kopogtatócédula-gyűjtési statisztikát, az választókörzet pártszervezetének állapotát, a körzet pénzügyi lehetőségeit és elbeszélgetnek a jelölt egyéni terveiről is.

Úgy tudjuk, a megbeszélésen előkerült a párt programjának két alapkérdése is. Orbánék azt tudakolják a megjelentektől, hogy miként vélekednek a képviselőválasztási rendszer átalakításáról és a parlament létszámának csökkentéséről, valamint azt is, hogy megszavaznák-e az önkormányzati rendszer reformját.

Bár a pártok többsége elvileg már régóta egyetért a kisebb parlament szükségességében, az ügyben érdemi előrelépés eddig nem történt. A Fidesz az országgyűlés létszámának 200 főre csökkentését propagálta már az előző választás idején is, majd 2006-ban törvényjavaslatként be is terjesztette a parlamenthez, amit 59 sikertelen próbálkozás után végül 2008 őszén vettek napirendre, de az áttörés azóta sem történt meg.

Az önkormányzatok átszervezését, mint fideszes kormányzati célkitűzést legutóbb Kósa Lajos debreceni polgármester vetetette fel a Millenárison tartott őszi évadindítón. Kósa a szeptember közepén tartott beszédében megpendítette, hogy a párt hatalomra kerülése esetén nemcsak a 3200 önkormányzat átszervezésébe kezdene bele, hanem hozzányúlna a főváros és a kerületek közötti hatáskör megosztáshoz is.